ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

În plin val de viroze, din farmacii lipsesc mai multe medicamente

Publicat: joi, 8 Decembrie 2022 , ora 11.37
Sursa foto: arhivă / pixabay.com
Sursa foto: arhivă / pixabay.com

Lispă acută de medicamente, în plin val de viroze.

Și la Brașov din farmacii și depozite lipsesc medicamente care se folosesc pentru infecțiile respiratori, inclusiv antibiotice, dar și cele care ajută la scăderea febrei, iar prima consecință este aglomerarea spitalelor și a sălilor de gardă.

„Nu se găsesc antibiotice, suspensii pentru copii. Farmaciștii comunică cu medicii de familie pentru a găsi tratamentul optim și în funcție de ceea ce se găsește în farmacii. Dispar în fiecare zi tot mai multe (...) cefuroxima, amoxicilina cu acid clavulanic. Acum văd că și claritromicina. Avem discontinuități și privind medicația pacienților cu afecțiuni neurologice și psihiatrice. Ne este din ce în ce mai greu în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente pentru populație”, a precizat președintele Colegiului Farmaciștilor Brașov, Mirela Zamfirescu.

Și reprezentanții Insituției Avocatul Poporului se autosesizează cu privire la lipsa medicamentelor din farmacii, fie că vorbim despre cele pentru copii, despre vaccinuri sau medicamente pentru bolnavii cronici.

Ne-a spus mai multe la emisiunea Pulsul Zilei cu Florin Pop, la Radio România Brașov FM, expertul în cadrul Biroului Teritorial Brașov, Cornelia Cor:

“Sunt aproximativ 2.500 de medicamente generice care sunt de negăsit în farmaciile din toată țara. Avocatul Poporului a făcut demersul la Ministerul Sănătății și la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. Noi am solicitat comunicarea cauzelor lipsei vaccinurilor care se administrează copiilor, precum și măsurile întreprinse în vederea soluționării acestei crize, având în vedere că nici spitalele nu au aceste vaccinuri. De asemenea, Avocatul Poporului a solicitat comunicarea unui eventual termen în care medicamente precum antibioticele, siropurile de tuse, antitermicele, precum și medicamente pentru pacienții cu boli cronice ar putea fi disponibile în farmaciile din țară”.

Situația îngrijorătoare a vaccinurilor este semnalată și de membrii Grupului Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei din România.

Există anumite județe în care vaccinul hexavalent lipsește de foarte multă vreme, cam lunile august – septembrie, iar în anumite județe avem discontinuități în aprovizionarea cu vaccin ROR. Sunt anumite județe care au vaccin ROR pe stoc - la nivel național aproximativ 50.000 de doze - dar sunt anumite județe care nu au deloc vaccin ROR și asta este îngrijorător, pentru că nu vorbim de o indisponibilitate, să zicem, destul de largă, cât mai ales de o distribuție neuniformă la nivel național”, a spus coordonatorul Grupului Vaccinologie, dr. Gindrovel Dumitra.

Sursa foto: arhivă / pixabay.comRuxandra Stoica