I. TERITORIU
Teritoriu • Bani • Dependență prezintă primul material din cadrul proiectului: „I. TERITORIU" de Raluca Durbacă.
08 Octombrie 2024, 15:24
„«Organizația Mondială a Sănătății cita într-unul dintre rapoartele sale proximitatea rezidențială drept unul dintre factorii care favorizează jucatul compulsiv, problematic.»
În lipsă de reglementări legale eficiente ale industriei, orice cotlon e un prilej: posibilitățile de a juca cresc pentru că există din ce în ce mai multe contexte. Spațiile de joc împânzesc străzi de sate, orașe mici, medii și mari, alipindu-se de alimentare și farmacii, forțând o proximitate toxică de viața de zi cu zi.
Primul material din cadrul proiectului „Teritoriu • Bani • Dependență” este eseul video „I. TERITORIU” de Raluca Durbacă, o investigație care pe de o parte prezintă statistic fenomenul răspândirii teritoriale al jocurilor de noroc din ultimii ani și, pe de altă parte, demistifică vocabularul manipulator al industriei care ambalează pierderile sigure și tragediile personale în virtuți și status-quo dezirabil."
Eseul video „I. TERITORIU" face parte din seria „Vă rugăm să jucați responsabil." și se găsește integral în secțiunea dedicată proiectului pe platforma CriticAtac.
----
Teritoriu • Bani • Dependență este un proiect de cercetare a fenomenului jocurilor de noroc în România, din perspectiva evoluției industriei de jocuri de noroc și a efectelor acesteia asupra jucătorilor.
Prin eseuri video, cercetări antropo-sociologice, fotografie, analiză de discurs și de practici media, proiectul cartografiază interdisciplinar evoluția fenomenului, urmărind dinamica răspândirii teritoriale a sălilor de jocuri de noroc, creșterea profitului industriei și efectele în rândul jucătorilor și publicului larg.
Toate materialele din cadrul proiectului sunt publicate pe parcursul lunii octombrie în secțiunea dedicată Teritoriu • Bani • Dependență, pe platforma CriticAtac.
Proiectul este organizat de Asociația Cinefocus și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Partener: Critic Atac
Parteneri media: The Institute, Radio România Brașov, Suplimentul de cultură
Sprijin editorial: ELLE Romania
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.