ACUM:
17.00
Auto Radio
Urmează:
18.00
Auto Radio (continuare)
Apoi:
19.00
Rockada

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Portrete ale brașovenilor de altădată, la Muzeul de Artă Brașov

Publicat: luni, 13 Mai 2019 , ora 12.09
Radu Popica, manager al Muzeului Județean de Istorie Brașov

Portrete vechi de mai bine de patru secole, dar și portrete mai noi, de la începutul secolului trecut. Asta vor putea vedea vizitatorii care ajung la Muzeul de Artă Brașov, în noua expoziție ce a fost vernisată vineri.

Expoziția  „Portretul în colecția de pictură a Muzeului de Artă Brașov 1599-1918” cuprinde peste 60 de lucrări, din patrimoniul Muzeului de Artă Cea mai veche lucrare este portretul lui Valentin Hirscher, care a slujit administrația orașului Brașov ca membru al Sfatului Orașului, jude primar, între 1597 și 1603 și a fost și castelan de Bran.

Valentin Hirscher este și cel care, în anul 1600, l-a găzduit pe Mihai Viteazul, în casa sa, din Târgul Cailor, astăzi strada George Barițiu. Portretul datează de la 1599 și a intrat în patrimoniul Muzeului după anii 1970, de la Arhivele Statului din Brașov, ulterior fiind și restaurat. 

Expoziția de la Muzeul de Artă reunește o selecție reprezentativă de portrete, de la portretele patriciatului săsesc din Brașov până la portretele realizate de maeștri ai artei românești, precum Nicolae Grigorescu sau Ștefan Luchian și importanți artiști brașoveni, precum Hans Mattis-Teutsch și Friedrich Miess. 

Totodată, în cadrul expoziției, vizitatorii vor putea vedea și câteva obiecte din epoca patriciatului săsesc, din colecția Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Expoziția va fi deschisă și în Noaptea muzeelor, în 18 mai.

Adina Chirvasă