ACUM:
21.00
Party Time by Dj Rux
Urmează:
23.00
Transilvania by night
Apoi:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Singura xilotecă din România este la Brașov, la Facultatea de Silvicultură. După restaurare, ar putea fi deschisă și publicului

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2021 , ora 11.48

Singura xilotecă din România este la Brașov. La Facultatea de Silvicultură a Universității Transilvania din Brașov.

Simplu spus, xylos înseamnă lemn, deci, xiloteca este o colecție de eșantioane de lemn. Însă, ea reprezintă mai mult de atât, după cum a precizat prodecanul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere, conferențiar dr.ing. Florin Aureliu Hălălișan:

“Pentru viitorii ingineri silvici este foarte important ca ei să cunoască caracteristicile lemnului, proprietățile lemnului și la ce poate fi utilizat lemnul. În acest sens, la Facultate deținem o xilotecă, ea reprezintă, de fapt, o colecție de eșantioane standardizate – au anumite dimensiuni specifice. Așadar, ele sunt folosite atât în scop didactic, studenții învață în primul rând, să recunoască o specie de lemn, caracteristicile lemnului, dar și ca un mod de prezentare a variației multitudinii de eșantioane din lemn. Din câte știm noi, este singura xilotecă din România”.

Xiloteca Facultății brașovene are eșantioane din lemnul a peste 500 de specii, mai ales din lemnul unor specii de pe alte continente. 

“Speciile reunite în cadrul xilotecii sunt atât de la noi din țară, dar și specii de pe alte continente, avem din Africa, America Centrală, America de Sud și, bineînțeles, Asia. Avem mahon, specii foarte multe de mahon, eucalypt, bineînțeles, și altele. Pentru speciile de la noi din țară, facultatea, prin intermediul studenților ei, a reușit să reunească foarte multe eșantioane, unele sunt și foarte vechi. Pentru eșantioanele din celelalte țări, Facultatea de Silvicultură, în anii 80, reunea foarte mulți studenți străini, de pe celelalte continente și atunci, relațiile au rămas și, prin intermediul lor, am reușit să adunăm cât mai multe specii”, a adăugat Florin Aureliu Hălălișan.

Cel mai vechi eșantion din Xiloteca de la Brașov este dintr-un cireș din zona Cotroceni, din anul 1882. Cei interesați vor putea vedea această colecție în viitor, după ce va fi deschisă și publicului. Însă, asta doar după ce va trece printr-un proces de restaurare, care se face cu implicarea studenților.

Oficial, xiloteca cu cel mai mare număr de eșantioane este Colecția Samuel James Record a Școlii Silvice a Universității Yale din New Haven, statul Conneticut, SUA. Are 98 de mii de eșantioane. Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere este una dintre facultățile fanion ale Universității Transilvania, pentru multe decenii unica facultate care pregătea în România specialiști în domeniul silvic.

Adina Chirvasă