ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Centru de testare rapidă și recuperare medicală postCovid-19, la Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov

Publicat: marți, 13 Aprilie 2021 , ora 17.43

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, unitate medicală aflată în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19 în județul nostru, își extinde activitatea în ceea ce privește depistarea potențialilor bolnavi, evaluarea stării medicale a acestora și recuperarea medicală a pacienților care au trecut prin această boală.

Potrivit informațiilor furnizate de managerul instituției spitalicești, dr. Dan Moraru, Unitatea Medicală Mobilă – în fapt un mijloc de transport achiziționat în anul 2019 cu fonduri asigurate din bugetul județean și destinat activităților de prevenție pe care spitalul le desfășoară în județ -, a fost reamenajată în așa fel încât în interior să funcționeze un centru de testare rapidă a infectării cu noul coronavirus. Autovehiculul a fost amplasat în curtea Ambulatoriului situat pe Strada Sitei nr. 17. Capacitatea de testare este de 40 de pacienți zilnic, iar centrul funcționează de luni până joi, în intervalul 8:00 - 15:00 și vineri, între orele 8:00 - 13:00. La recomandarea medicului de familie, orice brașovean care prezintă suspiciuni de infectare poate beneficia în mod gratuit de efectuarea unui test rapid (antigen SARS-CoV 2). În cazul în care rezultatul unui pacient cu simptome de boală iese negativ, respectiva persoană va efectua și un test Real Time -PCR.

De asemenea, în cadrul Pavilionului 2 al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a fost deschis un centru de evaluare a pacienților nou diagnosticați cu infecția COVID 19, în urma căreia aceștia să afle în cel mai scurt timp dacă starea lor de sănătate riscă să se deterioreze rapid și să aibă nevoie de spitalizare, sau dacă se pot trata în siguranță la domiciliu.

Fiind incluși în evidența medicilor de familie și a Direcției de Sănătate Publică, pacienții sunt programați în prealabil și transportați cu ambulanța la acest centru pentru efectuarea unor analize de sânge și a unei radiografii pulmonare, ambele gratuite. Rezultatele le sunt comunicate în ziua următoare, cu recomandarea de internare în spital sau, după caz, de izolare la domiciliu.

Pe lângă cele două centre deja funcționale, în curând, conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov va începe și activitatea de recuperare respiratorie în sistem ambulator pentru pacienții vindecați de COVID-19, dar rămași cu sechele. Aceasta urmează să se realizeze la parterul Pavilionului 4 de la Stejeriș, unde au fost amenajate cabinetul de consultație pentru recuperare respiratorie și sala de kinetoterapie, iar beneficiarii vor trebui să aibă o recomandare de la medicul specialist.

Pacienții care au nevoie de recuperare medicală postCOVID-19 vor beneficia de zece ședințe de kinetoterapie, plus o ședință de evaluare inițială și una finală care să cuprindă și recomandări pentru continuarea exercițiilor acasă, toate realizate sub îndrumare de specialitate. Având în vedere că acest tip de serviciu medical nu este deocamdată contractat cu Casa de Asigurări de Sănătate, conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov urmează să stabilească tariful pentru fiecare ședință.

De mai bine de un an spitalele aflate în subordinea noastră sunt angrenate în lupta cu pandemia COVID-19 și în toată această perioadă am remarcat implicarea și preocuparea managerilor de a găsi soluții de îmbunătățire și diversificare a activității la nivelul fiecărei unități medicale. Sunt remarcabile inițiativele conducerii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie de a valorifica la maximum capacitățile existente la nivelul spitalului, în beneficiul pacienților COVID. Vom continua și în acest an să asigurăm celor șase spitale de interes județean fondurile necesare atât pentru desfășurarea activității în condiții optime, cât și pentru investițiile în infrastructura medicală și în dotarea cu aparatură și echipamente”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. 

Camelia Vlad