Hochei: Campionatul Mondial de la Sfântu Gheorghe s-a terminat duminică
Campionatul Mondial, Divizia I/A, un eveniment care s-a ridicat peste nivelul așteptărilor. În ciuda retrogradării naționalei României, turneul a reprezentat o reușită din punct de vedere organizatoric.

Articol de Radio România Brașov, 04 Mai 2025, 19:23
Campionatul Mondial de hochei pe gheață, Divizia I/A a ajuns la final. A fost o săptămână plină la Sfântu Gheorghe, un turneu care a adus România pe scena marilor evenimente sportive din întreaga lume. Din păcate, rezultatul sportiv al naționalei a României nu a fost unul mulțumitor, echipa retrogradând în Divizia I/B, după ce a obținut doar un punct în cele cinci partide disputate.
„Cei care au fost aici, vor rămâne cu această amintire pentru toată viața, oamenii s-au simțit extraordinar! Fiind reprezentantul Federației Române de Hochei pe Gheață, trebuie să încep cu partea mai puțin plăcută, rezultatul echipei noastre. Suntem dezamăgiți, ne-am fi dort mai mult, atât eu, cât și echipa și toată lumea care s-a ocupat de partea sportivă! Dar trebuie să fim și realiști, dacă ne uităm la adversari. Suntem ineriori din punct de vedere al infrastructurii și al numărului de jucători, iar acest lucru s-a văzut și pe gheață. Un aspect pozitiv, am fost foarte aproape să învingem Marea Britanie, care a devenit campioană! Dar acesta este sportul și trebuie să începem deja proiectul pentru anul viitor!”, a declarat Attila Nagy, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață.
Proces de întinerire a lotului
În continuare, conducerea FRHG are în vedere un proces de întinerire treptată a lotului primei reprezentative. „Media de vârstă este de 29, aproape 30 de ani. Nu e foarte mult, dar trebuie să ne gândim cum va arăta echipa națională peste cinci ani. Astfel, în fiecare sezon ar trebui să implementăm câțiva jucători tineri, care să fie baza lotului pe termen mediu și lung!”, a explicat președintele FRHG.
„Contractul lui Dave MacQueen a expirat, vom discuta, dar cred că e greu să rămână selecționer!”
Contractul selecționerului Dave MacQueen cu Federația Română de Hochei pe Gheață s-a încheiat odată cu acest Campionat Mondial, iar președintele Attila Nagy a făcut referire și la acest aspect: „Nu am discutat, deocamdată, cu dânsul, vom discuta în perioada următoare, dar după părerea mea este greu să continue alături de noi. Nu doar din cauza acestui rezultat, ci și pentru că nu mai are contract în România, iar noi avem nevoie de un antrenor care activează în țară și are sub ochi jucătorii, aici unde evoluează ei. Este foarte important să muncim la un nivel cât mai ridicat, pentru a reveni într-un timp cât mai scurt, dar și cu o echipă cât mai pregătită, la acest nivel de unde am retrogradat acum!”.
Dezi devine mascota hocheiului românesc
Mascota Campionatului Mondial, Divizia I/A, balaurul Dezi, un personaj devenit extrem de popular în această perioadă, va rămâne mascotă a hocheiului românesc: „Dezi face parte din strategia noastră. A avut un succes atât de mare, încât ne-am dat seama că nu ne mai putem despărți de el!”.
„Dorim să găzduim în fiecare an un turneu de Campionat Mondial”
În continuare, Federația Română de Hochei pe Gheață își dorește să organizeze an de an câte un turneu de Campionat Mondial, la diferite categorii de vârstă: „În mod normal, la anul nu suntem între țările care pot găzdui un turneu de seniori, dar dacă dintre ele care au dreptul, vor refuza, ne gândim să ne depunem candidatura. De altfel, avem un mesaj din partea jucătorilor, am discutat cu ei și mi-au spus să aducem cât mai repede un astfel de turneu, pentru că vor să-și ia revanșa în fața fanilor. Iar dacă nu la seniori, vom depune oricum la o altă categorie, senioare, tineret sau juniori!”.
Un minus pentru suporteri, mai ales cei străini: Nu au putut consuma bere în zona patinoarului
În analiza evenimentului de la Sfântu Gheorghe, Attila Nagy a făcut referire și la problema consumului de bere în preajma stadioanelor, sălilor de sport sau a patinoarelor. „Suporterii s-au simțit excelent, avem confirmarea că organizarea a fost o reușită! Însă, mai ales cei din străinătate, au ridicat această problemă. Suntem în discuții cu alte federații pentru a face anumite demersuri pentru ca legea să fie schimbată în acest sens. Face parte din cultura suporterilor. Dacă dorim să avem evenimente de succes, acesta este un lucru la care trebuie să ne gândim!”.
O nouă echipă românească ar putea evolua în Erste Liga
Sepsi Arena a fost plină în proporție de 90% la majoritatea partidelor, iar atmosfera a fost una de mare sărbătoare, fiind gustată din plin de fani, atât cei din țară, cât și de cei din străinătate. „Cred că Sfântu Gheorghe s-a dovedit o gazdă bună! Cu acest prilej, am ajuns în jurul unui număr de un milion e spectatori în Sepsi Arena, de când ea a fost inaugurată, în urmă cu opt ani. Ne-a venit pofta, după acest eveniment, de a mai organiza și altele de nivel înalt. Unul va fi în februarie 2027, Festivalul Olimpic al Tineretului European.
Organizatorul principal este municipiul Brașov, dar sunt convins că, în virtutea bunelor relații Brașov – Sfântu Gheorghe, vom reuși să aducem în această sală competiții de hochei din cadrul FOTE. De asemenea, având în vedere că hocheiul devine tot mai popular în județul nostru, vom încerca, în perioada următoare, să convingem toate echipele din Liga Erste, să accepte în competiție formația noastră, «Tunarii din Trei Scaune». Avem această posibilitate, deoarece Ferencvaros nu va mai juca în Liga Erste, este un loc liber, iar dacă vom reuși să convingem echipele participante, atunci ne vom bucura de această provocare”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal.
Peste 1.100.000 de lei din vânzarea de bilete și abonamente
Bugetul Campionatului Mondial, Divizia I/A s-a ridicat la suma de aproximativ cinci milioane de lei, bani în care nu sunt incluse investițiile autorităților locale în Sepsi Arena. „Aproximativ treizeci la sută din buget a venit din partea autorităților locale, tot cam treizeci la sută a fost contribuția Federației Internaționale de Hochei pe Gheață, iar restul de patruzeci la sută au fost venituri proprii. Vânzarea de bilete a atins un nivel nesperat, mai exact am depășit suma de 1.100.000 de lei.
Noi estimasem undeva la 800.000 de lei. Delegatul IIHF ne-a spus că nu a mai văzut, la acest nivel, ca și la partidele în care nu a evoluat echipa gazdă sala să fie aproape plină. Încasări peste așteptări au fost și la fan shop, peste 120.000 de lei, cum nu cred că s-a mai întâmplat în România la un eveniment hocheistic. Trebuie să le mulțumim și sponsorilor, care au contribuit și ei la acest buget. Putem spune că și din punct de vedere financiar, evenimentul a fost unul reușit”, a spus secretarul general al FRHG, Árpád Csaba Benedek.
„Fanii s-au bucurat împreună, un exemplu despre cum poate fi susținut sportul!”
Nu a fost ușor să ne pregătim pentru acest moment! Am cules, acum, roadele acestei munci! Ne-am confruntat și cu o serie de probleme, așa se întâmplă mereu, dar echipa de organizare s-a dedicat și a încercat să le rezolve pe toate. Reprezentanții IIHF ne-au apreciat disponibilitatea și au lăudat organizarea. Continuăm și pe plan sportiv munca și sunt convins că vom avea rezultatele dorite și în acest sens. Aș vrea să închei cu un aspect încântător. Fanii, indiferent că vorbim de cei din străinătate, de cei veniți din țară, de cei din această zonă, indiferent de etnie, s-au bucurat împreună de hochei.
E un exemplu despre cum poate fi susținut sportul, la nivel mondial! Mulțumim, FRHG, pentru că ați ales acest loc pentru eveniment, mulțumim autorităților locale și județene pentru tot sprijinul, tuturor profesioniștilor care au fost alături de noi și nu în ultimul rând, voluntarilor, care au depus, la rândul lor, o muncă fantastică”, a declarat Ervin Miklós, membru al Biroul Federal FRHG și al comitetului de organizare a Campionatului Mondial, Divizia I/A.
- Marea Britanie, campioană
Marea Britanie a câștigat medaliile de aur în Campionatul Mondial, Divizia I/A. După trei victorii în prelungiri, cu Ucraina, România și Japonia, britanicii au învins clar Italia (5-1) și Polonia (3-0), asigurându-și, astfel, primul loc la finalul turneului și implicit revenirea în eșalonul de elită.
A doua formație care promovează din Divizia I/A este Italia, cu trei victorii, o înfrângere în timpul regulamentar și una în prelungiri.
Ucraina este formația care se alege cu medaliile de bronz. Deși au fost chiar la un pas de promovare, ucrainenii s-au împiedicat în ultimul meci de Japonia, scor 2-3. Victoria asiaticilor i-a dus pe aceștia pe locul patru în grupă, în dauna Poloniei, care a încheiat abia pe cinci, cu două victorii și trei înfrângeri.
Din păcate, naționala României a încheiat pe ultimul loc turneul de la Sfântu Gheorghe, având un singur punct, obținut în duelul cu Marea Britanie. Deja retrogradată înaintea ultimei partide, România a pierdut cu 7-1 partida contra Italiei.
Clasament Divizia I/A: 1. Marea Britanie 12p, 2. Italia 10p, 3. Ucraina 9p, 4. Japonia 7p, 5. Polonia 6p, 6. România 1p.