ACUM:
12.10
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Pulsul zilei (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Brașovul exportă mai mult decât importă

Publicat: sâmbătă, 18 Martie 2023 , ora 10.06
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Direcția Județeană de Statistică Brașov a prezentat situația primelor 11 luni din anul 2022 în ce privește exporturile și importurile județului nostru.

Brașovul vinde în afara țării mai mult decât importă și tendința este ca diferența între valoarea exporturilor și cea a importurilor să crească. În primele 11 luni ale anului trecut, Brașovul a exportat mărfuri și servicii de 3,96 miliarde de euro (în creștere cu aproape 18 procente față de aceeași perioadă a anului 2021) și a importat de 3,71 miliarde euro (mai mult cu aproape 16% față de anul 2021).

Cele mai mari valori s-au înregistrat, atât la exporturi, cât și la importuri, la mașini, aparate și echipamente electrice. La export au urmat mijloacele de transport, iar la import metalele comune și articole din acestea.

Principala țară cu care au colaborat firmele brașovene este Germania, unde au plecat aproape 39% din exporturi și de unde au venit aproape 34% din bunuri și servicii. Firmele brașovene au mai exportat în Spania, Italia, Polonia și Turcia și au importat din Italia, China, Franța și Țările de Jos.

La nivel national, Brașovul este al patrulea județ la exporturi, după municipiul București și județele Timiș și Argeș. La importuri, județul nostru este pe locul al optulea.

Dacă Brașovul are balanță comercială pozitivă, nu la fel stau lucrurile la nivel national, unde România are un deficit de peste 31 de miliarde de euro.

Sorin Țîrcă