ACUM:
6.00
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
7.00
Radiojurnal Radio România

Știri din Brașov Înapoi

Peisaj de toamnă în plină vară, pe Tâmpa

Publicat: joi, 4 August 2022 , ora 14.51
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Deși mai avem cel puțin încă o lună de vară, peisajul pe care Muntele Tâmpa ni-l oferă în această perioadă pare mai mult de toamnă.

Asta pentru că vegetația nu a scăpat de efectele căldurii excesive.

“Combinația nefavorabilă de factori apare în zonele cu sol scurt, adică cu adâncime mică, care are o capacitate mică de înmagazinare a apei, cu rocă calcaroasă, care pierde ușor apa, pe o pantă sau înclinare mare”, a precizat Dan Chira, inginer la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov.

Silvicultorul brașovean spune că asemenea fenomene au mai fost înregistrate în ultimul sfert de secol la Brașov, în câteva rânduri:

“Acești factori conduc la următoarele fenomene: îngălbenire mai rapidă a frunzelor, deci semnalul acela de toamnă vine mai devreme, înroșirea acelor la rășinoase. De exemplu, în 2011, 2012 si 2018 – 2019, pe partea din spre Răcădău pădurea de pin a fost afectată de înroșiri, cu pierderi relativ minore. Adică, s-a uscat o mică parte din arbori, dar totuși pădurea și-a păstrat în bună măsură funcțiile”.

Practic, arborii își reduc în această perioadă metabolismul chiar până la 10% din normal, iar, când temperaturile vor scădea sau dacă vom avea ploi, ei vor reveni la normal.

Sorin Țîrcă