ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Știri din sport Înapoi

Simona Halep a fost acuzată de o încălcare suplimentară a programului antidoping

Publicat: duminică, 21 Mai 2023 , ora 23.07
Sursa foto: Facebook / Simona Halep
Sursa foto: Facebook / Simona Halep

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat că Simona Halep a fost acuzată de o încălcare suplimentară a programului antidoping, legată de pașaportul său biologic.

"Acuzația suplimentară pentru o iregularitate în pașaportul biologic a fost bazată pe evaluarea profilului doamnei Halep de către un complet independent de experți. Acuzația este separată și adăugată celei deja existente, pentru Roxadustat, care a dus la suspendarea provizorie inițială", se arată în comunicatul agenției.

Halep a fost suspendată provizoriu din 22 octombrie 2022, ca urmare a unui test pozitiv la Roxadustat de la US Open.

În comunicarea agenției se mai arată că programul ABP, dezvoltat de Agenția Mondială Anti-Doping și încorporat în programul de profil al tenisului sub Codul Mondial Anti-Doping, este o metodă prin care organizațiile antidoping monitorizează diferiți parametri ai sângelui de-a lungul timpului pentru a identifica potențiale încălcări ale regulilor.

Pașaportul biologic a fost introdus în tenis în 2014 și este utilizat de entitățile anti-doping pentru a monitoriza în timp variabilele biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât în încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine.

Reacția Simonei Halep a venit în social media unde a postat : "Mă simt neajutorată în fața unei astfel de hărțuiri și simt că vor să mă găsească vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată. Încă o dată, toată viața mea am fost total împotriva oricărui tip de trișare, nu se aliniază cu valorile mele. Trei experți de renume mondial care mi-au studiat testele de sânge au fost extrem de clari și au stabilit că sângele meu este total normal. Am încercat de două ori să fiu judecată de un tribunal independent, dar ITIA a găsit în mod constant motive pentru a amâna asta. Acum că am stabilit clar că am fost victima unei contaminări, agenția a venit cu o așa-zisă evoluție anormală a sângelui meu. Singurul lucru la care sper în acest moment este să am posibilitatea de a accesa în sfârșit judecători independenți și imparțiali într-un tribunal, care să-mi dea șansa să-mi dovedesc nevinovăția. Am încredere deplină în justiție și aștept cu nerăbdare să-mi pot susține în sfârșit cazul la termenul de la finalul lunii, după mai multe întârzieri provocate de ITIA”.

Adrian Susanu