Deficiența de personal forțează un spital din Brașov să apeleze la servicii de catering pentru hrănirea bolnavilor internați
La concursurile organizate pentru completarea personalului de la bucătărie nu s-a prezentat niciun candidat.
Articol de Camelia Vlad, 27 Noiembrie 2025, 18:49
Conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov a decis să externalizeze serviciul de preparare și distribuire a hranei pentru pacienții internați.
La ora actuală, doar 3 bucătărese prepară aproximativ 150 de porții, de trei ori pe zi (mic-dejun, prânz și cină), plus supliment pentru anumite categorii de pacienții, precum cei cu boli oncologice, tuberculoză și HIV.
Din păcate, la concursurile organizate pentru completarea personalului de la bucătărie nu s-a prezentat niciun candidat, spune managerul unității medicale, dr. Dan Moraru:
„Avem un deficit semnificativ de personal. Aceste servicii trebuie asigurate în mod continuu, deci și în zile de weekend și de sărbătoare. Ca urmare, volumul lor de muncă este peste puterile pe care le au. Odată cu această externalizare, angajatele de acolo și-au dat acordul că ar dori să lucreze pe secțiile cu paturi ale spitalului, ceea ce ne va ajuta să ocupăm o parte din deficitul actual de personal sanitar-auxiliar”.
Și transportul mâncării a devenit o problemă pentru acest spital, având în vedere că blocul alimentar se află în clădirea Mârzescu, iar hrana trebuie distribuită, cu ajutorul unei autoutilitare, și către cele trei pavilioane din administrare, aflate la kilometri distanță față de locul de preparare.
Dr. Dan Morar a adăugat că, prin externalizarea acestui serviciu, va putea face o economie la bugetul spitalului de aproximativ 90.000 de lei pe lună.
Acest proiect a trecut astăzi de etapa inițială, respectiv avizarea de către Consiliului Județean. Urmează obținerea aprobării din partea Ministerului Sănătății, după care pot fi aplicate procedurile de achiziție și licitație penreu găsirea unui furnizor de servicii de catering.












