Ascultă Radio România Brașov FM Live

Forumul Orașelor Verzi 2022

Consilierul pentru climă la Casa Albă, Jerome Foster II, prezent la FOV 2022

Forumul Orașelor Verzi 2022

02 Septembrie 2022, 10:08

Consilierul pentru climă la Casa Albă, Jerome Foster, a confirmat prezența fizică la Conferința de mediu din cadrul Forumului Orașelor Verzi, care va începe luni, 5 septembrie, de la ora 9.00.

Jerome Foster II* este consilier pentru climă la Casa Albă în cadrul Consiliului Consultativ al președintelui Biden privind justiția de mediu, activist pentru justiție ecologică și dezvoltator de tehnologii emergente. La cei 20 de ani ai săi, este cel mai tânăr membru al Consiliului Consultativ pentru Justiția de Mediu de la Casa Albă și va avea un discurs special în cea de-a doua parte a zilei, după pauza de prânz, și va participa la dezbaterea despre accelerarea tranziției de la gaz, petrol și cărbune la energiile regenerabile, în a doua zi.

Luni, 5 septembrie, FOV va fi deschis de primarul Allen Coliban, alături de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, ES. Marjut Akola, Ambasadorul Finlandei în Romania, adjunctul misiunii Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii în Romania, Tanya Collingridge, președintele Consiliului Judetean Brașov, Adrian Veștea, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma, și Președintele Asociatiei Administratorilor Publici din Romania, Marian Florea.

Tema zilei va fi "Puterea transportului alternativ". Se va vorbi despre puterea mersului pe bicicletă, a transportului public și a mersului pe jos ca soluții de mobilitate. Experții internaționali - José Mayoral Moratilla (Chile), Isabell Eberlein, ambasador al "Women in Cycling Network" (Germania), Pinar Pinzuti, bikenomist (Italia,) și Thiago Herick De Sa, specialist al Organizației Mondiale a Sănătății (Elveția) - vor vorbi despre practici de mobilitate urbană, mobilitatea cu bicicleta sau medii urbane sănătoase. Va urma un panel dedicat prezentării unor exemple de bună practică, din orașe precum Tampere (Finlanda) Newcastle (Marea Britanie), alături de orașe din România (București, Buzău, Timișoara, Reșița). Panelul 4 va fi dedicat soluțiilor de finanțare a proiectelor de mobilitate, prezentate de europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (online), Președintele Federației Europene de Ciclism (Olanda), Henk Swarttuow, primarul orașului Deinze (Belgia) Jan Vermeulen, dar și de secretarul de stat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț Sorin Banciu. În cadrul atelierului practic al zilei, funcționarii publici vor învăța despre construirea unui plan de mobilitate pentru transport durabil. Facilitatorul workshopului va fi Cătălin Frangulea, directorul Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov.

Moderatorul zilei va fi Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution, prima organizație neguvernamentală de ecologie urbană din România.

Temele alese pentru celelalte două zile de conferință sunt Puterea resurselor regenerabile și Puterea comunității. Experții și speakerii prezenți vor vorbi despre soluții "verzi", politici publice, trenduri, vor prezenta studii de caz despre orașele care au rezultate remarcabile în implementarea politicilor de sustenabilitate de mediu sau vor prezenta oportunități de finanțare prin programe de finanțare guvernamentale, europene, granturi, soluții de parteneriat public-privat aplicabile autorităților publice locale.

Premiere absolute

Una dintre noutățile absolute față de ediția de anul trecut în structura conferinței sunt atelierele practice destinate funcționarilor publici, în care aceștia vor putea învăța despre construirea unui plan de mobilitate, conceperea unei strategii pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau despre întocmirea planului de digitalizare al unei primării.

Într-un panel special din cea de-a doua zi a conferinței se va vorbi despre Climă și sănătate și va fi lansat SDG Health Hub Brașov, menit să ajute Brașovul să devină un centru medical global pentru viitor, care să atragă investiții, să sprijine cercetarea și dezvoltarea durabilă în domeniul medical la Brașov, crearea de locuri de muncă etc.

Gareth Presch** (Marea Britanie), cel care va deschide această secțiune, este fondator și director executiv al World Health Innovation Summit, fiind un lider de opinie în domeniul medicinei la nivel mondial.

El va vorbi despre "Social prescribing", îmbunătățirea stării de sănătate prin schimbări de natură socială. Social prescribing" (prescripția socială, tradus mot-a-mot) reprezintă un concept care nu își are corespondentul în sistemul de sănătate din România și se referă la posibilitatea ca medicul curant să recomande pacientului o serie de activități de natură socială, care ar putea să-i îmbunătățească starea de sănătate. Cu alte cuvinte, acest serviciu, recunoscut la nivelul sistemului de sănătate din Regatul Unit al Marii Britanii (NHS), este dovada faptului că în anumite cazuri, îmbunătățirea stării de sănătate poate fi obținută prin schimbări de natură socială ale stilului de viață și nu prin măsuri farmacologice sau clinice.

În această secțiune specială vor mai avea prezentări Claudiu Preda, CEO Active Immunity (RO), Dr. Bogdan Chiva Giurca, NHS UK Global Social Prescribing Alliance (UK), Dr. Nandor Santa, SantaPharm (RO) și Allen Coliban, primarul Brașovului.

În cea de-a treia zi a conferinței vor fi premiate cele mai implicate municipalități europene în domeniul schimbărilor climatice și orașelor durabile, precum și cele mai implicate companii.

Premiul este acordat de United Nations Global SDG Index Institute (UNGSII) Foundation, o inițiativă internațională, multilaterală, fără scop lucrativ, care sprijină ONU în punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în colaborare cu Media Tenor - primul institut de cercetare media care se concentrează pe o analiză continuă a presei, la nivel mondial.

Această ediție a premiului este creată special pentru Forumul Orașelor Verzi, iar premiile vor fi înmânate în premieră acelor orașe și companii care sunt cele mai angajate în domeniul ecologic, climatic și ODD11 - "Orașe și Comunități Durabile". Gala va avea două categorii: "Premiile SDG Cities 2022: Spații de locuit durabile" și "SDG Champions 2022: Companiile cele mai angajate în domeniul schimbărilor climatice și al orașelor durabile". În fiecare categorie, vor fi 3 câștigători: bronz, argint și aur.

Invitații speciali ai acestei zile vor fi Roland Schatz, fondator și director general UNGSII Foundation și una dintre cele mai mari autorități mondiale în problema implementării schimbărilor sociale, care va vorbi despre implicarea comunității și economia circulară în cadrul unui al doilea panel special, intitulat " Implicarea comunității pentru un oraș verde", și Roman Gerasimov, care va și modera discuțiile. Alături de ei, fac parte din acest eveniment special Senida Mesi, fost Viceprim-ministru și actual membru al Parlamentului din Albania și membru al consiliului WB think-thank ADD, Cathy Garner, Universitatea Lancaster (UK), Conrad Landis - economist la Universitatea Economică din Atena (Grecia).

Activități pentru publicul larg

Desigur că, la fel ca anul trecut, o serie de activități destinate publicului larg au loc în această perioadă, finanțate fie de municipalitate, fie de partenerii FOV. A doua ediție "Street Delivery Brașov Shared Spaces", organizat de Fundația Cântărești; "Frankencycle - proiect social de mediu și mobilitate", al Asociației "Noua Uzină", care vizează reutilizarea bicicletelor vechi; "Sunete reciclate", proiectul prin care Asociația Culturală Fanzin dorește crearea a 7 instalații muzicale pentru copii, fabricate din materiale reciclate; "Jocurile Reciclării", inițiate de Comprest, Caravana Ecotic, Festivalul Florilor, activități în mall-urile AFI și Coresi ori în cartierul Avantgarden, dar și un târg al producătorilor locali, parada bicicliștilor sau Alpin Film Festival, care va începe chiar din 6 septembrie, sunt doar câteva dintre exemple.

Și anul acesta, Asociația Pro Afaceri a venit alături de FOV, cu a doua ediție a Conferinței ProAfaceri Verzi, care va avea loc joi, 8 septembrie.

Despre toate puteți afla accesând site-ul oficial al festivalului, www.fovbv.ro, unde veți putea viziona și stream-urile live ale conferinței.

Brașovul va găzdui, în perioada 5-11 septembrie, cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi, care își propune să transforme Brașovul în capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, după ce, de la prima ediție, FOV a devenit cel mai important eveniment dedicat politicilor publice de mediu din România.

Partenerii acestei ediții, alături de Primăria Municipiului Brașov, sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Parlamentul European - Biroul de Informare în România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Administratorilor Publici din România, Consiliul Județean Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și ABMEE.

FOTO: PRIMĂRIA BRAȘOV

Târgul liceelor a ajuns la majorat
Ştiri din Brașov 18 Mai 2024, 14:09

Târgul liceelor a ajuns la majorat

Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania a găzduit a 18-a ediție a târgului, una la care au fost...

Târgul liceelor a ajuns la majorat
Fotbal pentru micuți în Avantgarden
Ştiri din Brașov 18 Mai 2024, 12:02

Fotbal pentru micuți în Avantgarden

Copiii din cartierele Avantgarden și Bartolomeu care iubesc fotbalul se pot bucura de un turneu destinat lor, care are loc în...

Fotbal pentru micuți în Avantgarden
LPS Braşov a luat bronzul la Olimpiada Sportului Şcolar
Ştiri din Brașov 18 Mai 2024, 11:33

LPS Braşov a luat bronzul la Olimpiada Sportului Şcolar

Echipa de fotbal a Liceului cu Program Sportiv Brașov a terminat pe podium la faza finală a Olimpiadei Naționale a Sportului...

LPS Braşov a luat bronzul la Olimpiada Sportului Şcolar
Achiziționarea unui imobil din Șchei, în vizorul DNA
Ştiri din Brașov 17 Mai 2024, 16:02

Achiziționarea unui imobil din Șchei, în vizorul DNA

Achiziționarea de către Primăria Brașov a unui imobil de pe strada Constantin Lacea din Șchei a ajuns la Direcția Națională...

Achiziționarea unui imobil din Șchei, în vizorul DNA
RATBV anunță modificări pe unele linii metropolitane
Ştiri din Brașov 17 Mai 2024, 14:53

RATBV anunță modificări pe unele linii metropolitane

Autobuzul RAT va merge spre Vulcan și în weekend, și în zilele libere legale. Au anunțat reprezentanții operatorului de...

RATBV anunță modificări pe unele linii metropolitane
Și fără sală de sport, și fără balon, la Școala Gimnazială 2
Ştiri din Brașov 17 Mai 2024, 14:46

Și fără sală de sport, și fără balon, la Școala Gimnazială 2

Elevii au o sală de gimnastică nou-nouță, care stă cu lacătul pe ușă, pentru că părinții s-au revoltat și au cerut ca acolo...

Și fără sală de sport, și fără balon, la Școala Gimnazială 2
Castelul Bran va fi deschis de Noaptea Muzeelor
Ştiri din Brașov 17 Mai 2024, 14:32

Castelul Bran va fi deschis de Noaptea Muzeelor

Castelul Bran va fi deschis publicului pentru vizitare gratuită, la evenimentul marcat an de an, ”Noaptea Muzeelor”.

Castelul Bran va fi deschis de Noaptea Muzeelor
Festival de film, în premieră, la Castelul Bran
Ştiri din Brașov 17 Mai 2024, 14:13

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran

„American Independent Film Festival”, ediția cu numărul opt, este organizat pentru prima oară în istoria festivalului la...

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran

Ştiri din Muzică

Billie Eilish a lansat albumul „HIT ME HARD AND SOFT”
Știri din muzică 17 Mai 2024, 16:34

Billie Eilish a lansat albumul „HIT ME HARD AND SOFT”

Un album cu adevărat cinematografic, divers și coeziv, pe care Eilish îl consideră o „familie de cântece”, destinate în mod...

Billie Eilish a lansat albumul „HIT ME HARD AND SOFT”
Donează sânge și mergi la UNTOLD sau Neversea
Știri din muzică 17 Mai 2024, 10:27

Donează sânge și mergi la UNTOLD sau Neversea

Mâine se dă startul celei mai longevive inițiative de donare de sânge din România, BLOOD NETWORK, care a ajuns, în acest an,...

Donează sânge și mergi la UNTOLD sau Neversea
Meduza, OneRepublic și Leony lansează melodia oficială a UEFA EURO 2024 - „Fire”
Știri din muzică 15 Mai 2024, 15:41

Meduza, OneRepublic și Leony lansează melodia oficială a UEFA EURO 2024 - „Fire”

Noua campanie de pe conturile de socializare, #LightYourFire, inspirată de melodie le va oferi fanilor șansa de a câștiga...

Meduza, OneRepublic și Leony lansează melodia oficială a UEFA EURO 2024 - „Fire”
Kings Of Leon a lansat albumul „Can We Please Have Fun”
Știri din muzică 15 Mai 2024, 11:15

Kings Of Leon a lansat albumul „Can We Please Have Fun”

Al 9-lea album de studio al trupei conține 12 melodii.

Kings Of Leon a lansat albumul „Can We Please Have Fun”