VIDEO Au început lucrările de curățare a pârâului Ghimbășel din zona Stupini

Articol de Marian Stoica, 01 Iulie 2025, 16:52
Primarul Brașovului, George Scripcaru, a verificat stadiul lucrărilor de curățare a albiei pârului Ghimbășel, dispuse după ce Brașovul s-a confruntat, din cauza ploilor abundente, cu inundații care au afectat mai ales cartierul Stupini, dar și Șchei și Noua.
Având în vedre că întreținerea cursurilor de apă intră în sarcina Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), primarul le-a cerut intervenția de urgență pe pâraiele și canalele din oraș, oferindu-le sprijinul municipalității în realizarea acestor lucrări.
Într-o primă fază, SGA a intervenit în zona După Ziduri, pentru decolmatarea pârului Graft, iar de săptămâna trecută a început curățarea malurilor pârâului Ghimbășel de vegetația crescută necontrolat.
„Mi-am propus împreună cu partenerii de la SGA să curățăm toate cursurile de apă de pe raza municipiului Brașov, în așa fel încât să prevenim aceste pericole care, din cauza schimbărilor climatice, vor mai apărea. Am început prima etapă de defrișare a vegetației crescute necontrolat pe dig și în zona cursului de apă. Creăm front de lucru pentru etapa a doua, de curățare a cursului de apă în integralitate, iar în faza a treia, cea finală, vom supraînălța digul cu material solid, în așa fel încât să creăm infrastructura necesară de prevenție față de aceste fenomene. Odată cu finalizarea lucrărilor, cel puțin în anumite zone, vom amenaja digurile ca zone de plimbare și relaxare“, a declarat primarul George Scripcaru.
Conform reprezentantului SGA, se va interveni de-a lungul Ghimbășelului, între DN13 și Institutul Cartofului, pe ambele maluri. După ce vor finaliza această etapă de îndepărtare a vegetației, va începe extragerea tuturor arborilor aflați între cele două diguri și înălțarea cu lor.
,,Avem 3 etape de lucru. Acuma suntem în prima fază, în care cosim și facem front de lucru pentru partea de defrișare. Malul stâng este deja finalizat. Urmează săptămâna asta să finalizăm malul drept. În a doua etapă, se vor tăia toți arborii și arbuștii care au crescut necontrolat în ultimii ani, urmând ulterior să ridicăm digurile cu 30-50 de centimetri. Vom face o ridicare topo înainte și vom aduce digurile la același nivel”, a precizat Toni Butaru, inginer șef SGA Brașov.
Potrivit reprezentantului SGA, zona în care se desfășoară aceste lucrări are o lungime de aproximativ 4 kilometri, intervențiile fiind pe ambele maluri. Lucrările din aceste zile se desfășoară în zona străzii Fântânii, pe o lungime de aproximativ 1 km.
Totodată, având în vedere că la trecerea Ghimbășelului pe sub DN 13, albia se îngustează foarte mult din cauza podului, ceea ce creează probleme în cazul unor cantități mari de apă, primăria a luat în calcul extinderea podului. Proiectul (care include și extinderea DN 13 la două benzi pe sens) se află în analiza Comisiei de circulație din această săptămână.
CITEȘTE ȘI: Au vrut să revoce o AGA de Regie Kronstadt care nu există