Avertismentul HORA în legătură cu creșterea TVA
Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) atrage atenția că măsura de creștere a TVA de la 9% la 19% pentru industria HoReCa, despre care se vorbește în aceste zile dar cu aplicabilitate din toamnă, va duce la diminuarea vânzărilor cu aproximativ 15%, închiderea a circa 10% din unități, disponibilizarea a peste 40.000 de angajați, ceea ce ar însemna circa 20% din forța de muncă a sectorului.

Articol de Camelia Vlad, 23 Iunie 2025, 17:00
Mai mult, ar încuraja evaziunea fiscală, prin apariția unei „bonificații” informale de 20% din valoarea notei de plată, acordată celor care aleg să nu emită bon fiscal.
Președinta Asociației de Turism Poiana Brașov, Roxana Cojocea, a adăugat că industria ospitalității va fi afectată și de alte creșteri de prețuri: „Gândiți-vă că vor crește prețurile la utilități, prețul combustibilului, acestea deja vor genera niște creșteri ale materiei prime, ale costurilor de funcționare ale fiecărei unități. Se adaugă creșterile salariale, care vin și ele, și apoi mai punem și un pic de TVA peste, la toate astea. Gândiți-vă că este efectiv o avalanșă de creșteri de prețuri, nu doar o creștere a TVA-ului”.
Toate acestea vor duce la scăderea numărului de turiști, mai ales din țară, deoarece se va diminua puterea de cumpărare a românilor, aspect observat deja și de când a fost redusă valoarea tichetelor de vacanță, de la 1.600 la 800 de lei, spune președintele Patronatului Hotelier din Brașov, Florin Popoșoiu: „E clar că va duce la o scădere atât a numărului de turiști cât și a sejururilor, momentan fiind și principala problemă cu care ne confruntăm. Probabil, oamenii vor încerca să iasă, să călătorească din ce în ce mai puțin. Cred că singura protecție pe care o cer companiile private este o protecția a legalității, a lucrurilor bine făcute, a verificării, a ceea ce este acum la negru să nu mai fie la negru, pentru ca cei care își fac treaba corect să fie bine reprezentați”.
Problemele generate de deficitul de personal calificat, cu care industria ospitalității se confruntă de câțiva ani, se vor adânci și mai mult, consideră președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, Valentin Șoneriu: „Eu nu cred că pentru moment în HoReCa s-a discutat de disponibilizări. Sectorul are într-adevăr un deficit mare de personal și în special de personal calificat. S-a mai pansat cu toată partea asta de import de forță de muncă, dar cred că lipsa profitabilității sau o scădere a profitabilității prin suplimentul ăsta de taxare despre care discutăm, va accentua cu atât mai mult problema personalului calificat. Nu își va permite sectorul nici măcar să angajeze personal calificat, dar nici să investească în a califica personal din sectorul nostru”.
Citește și: Formula cabinetului propus de Ilie Bolojan este completă