Hidratarea în sezonul cald, explicată de un nutriționist
În perioadele cu temperaturi extreme, organismaul face eforturi pentru a-și regla temperatura. În sezonul cald, pierde apa prin transpirație și respirație mai accelerată, însă pierde și săruri minerale.

Articol de Camelia Vlad, 18 August 2025, 16:52
De aceea, hidratarea și alimentația trebuie să fie adecvate, spune dr. Monica Foit Măcișanu, medic nutriționist dietetician autorizat: „Hidratarea este esențială vara. Suntem în cea mai mare parte formați din apă și dacă se pierde apa, până la 1% din greutatea corporală, atunci apare senzația de sete. Aportul de apă variază în funcție de vârstă, sex, anotimp, activitate fizică prestată. În general, două treimi din aport trebuie să fie în lichide, iar restul se cumulează din apa conținută în alimente și din apa catabolică, respectiv 150-200 ml”.
Cantitatea de lichid recomandată zilnic pentru o hidratare corespunzătoare, de cel puțin 2 litri, ar trebui să fie compusă din apă, ceaiuri (de preferat reci), sucuri naturale din fructe și legume, iaurturi, supe.
Însă, ar trebui evitate băuturile alcoolice, potrivit dr. Monica Măcișanu: „Evitați consumul de alcool, care prin vasodilatație suplimentară, alături de efectul vasodilatator al temperaturii crescute în sine, duce la pierderi suplimentare de lichid și săruri. Dacă totuși optați pentru consum moderat de alcool, măcar consumați după ingestia de alimente. Rata absorpției de la nivelul stomacului este redusă de prezența alimentelor”.
Pentru că și cafeaua deshidratează, cantitatea de apă ar trebui suplimentată cu cel puțin 250 ml pentru fiecare ceașcă de cafea consumată, precizează nutriționistul brașovean.
Citește și: În atenția bolnavilor cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate