Rețeaua Gastro Local, tot mai atractivă pentru micii operatori de turism rural
Tot mai mulţi localnici aleg să-şi deschidă porţile pentru turişti pentru a le oferi o masă cu preparate locale gătite din produse autohtone.
Articol de Camelia Vlad, 10 Decembrie 2025, 14:36
Rețeaua Gastro Local, inițiativa de turism rural care conectează vizitatorii cu gospodării locale, a crescut semnificativ în ultimii ani în România.
După 7 ani de la înființare, numărul unităților a ajuns la aproape 100, cele mai multe în județul Brașov. Tot mai mulţi localnici aleg să-şi deschidă porţile pentru turişti pentru a le oferi o masă cu preparate locale gătite din produse autohtone.
Printre cei care se pregătesc să-și monteze sigla cu cocoșul pe poartă, ca element de identificare, se află și o cabană așezată pe Culmea Bălăban, în pitorescul sat Șimon din comuna Bran, care se va deschide oficial la 1 ianuarie 2026
„Da, așa este, nici măcar nu este o cabană, este foarte interesant. Am fost și am vizitat ca să văd un pic locația și să văd procesul și ce se întâmplă acolo; este un fost grajd vechi, pe care cineva l-a luat și l-a refăcut, l-a recondiționat, a păstrat tot ceea ce era cumva partea veche a lui, a modernizat ceea ce era de modernizat, evident, igienizat, curățat, a obținut avizul Direcției Sanitar-Veterinare și a reușit să recreeze acolo un lucru foarte frumos, după părerea mea”, a spus președintele Asociației Gastro Local, Dorian Lungu.
Primul punct Gastro Local a fost înfiinţat în localitatea Vama Buzăului din judeţul Braşov, după declararea comunei ca staţiune turistică.
Conceptul a fost îmbrățișat repede de zeci de gospodării. Acesta oferă experiențe culinare autentice, bazate pe rețete tradiționale cu ingrediente locale proaspete, din fermele proprii, și preparate de membrii familiei gazdă, ceea ce promovează gastronomia tradițională românească într-un cadru sigur și de încredere.
„Deci da, se extind. Ce-mi place însă este faptul că acest lucru este extins în mod controlat. Ideea nu este să facem neapărat cantitate, ci să facem și calitate, pentru că asta este ceea ce vrea Rețeaua Gastro Local. Și sunt oameni care se apleacă mult asupra detaliilor și ultimele puncte deschise au venit cu ceva nou. Spre exemplu, unul din ele cu partea de veselă, care este făcută tradițional din lut, este inscripționată și personalizată și făcută cu un branding corespunzător; materiile prime sunt în continuare locale, ei își fac propria zacuscă; au lucrurile care vin, spre exemplu, din gospodăriile adiacente sau de la ei”, a adăugat Dorian Lungu.
Prin rețeaua Gastro Local, turiștii au și ocazia de a avea o interacțiune directă cu cultura locală, contribuind astfel la dezvoltarea comunităților rurale.












