ACUM:
7.03
Bună dimineața Transilvania

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Studii importante, realizate de cei mai buni specialiști, la Aeroportul Brașov, potrivit autorităților județene

Publicat: miercuri, 28 Iulie 2021 , ora 11.05
Sursa foto: ar
Sursa foto: ar

Implementarea proiectului Aeroportului Internațional Brașov reprezintă un demers extrem de complex și laborios, realizat pe multiple planuri, cu sprijinul și implicarea foarte multor instituții, atât publice, cât și private, de nivel local și national, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Autoritățile județene au făcut un bilanț al demersurilor din punct de vedere al studiilor realizate pe parcursul proiectului, pentru identificarea potențialelor situații de risc.

Toate studiile importante necesare la realizarea aeroportului de la Ghimbav au fost finalizate, în baza expertizei celor mai buni specialiști, susține șeful administrației județene. Finanțarea a fost asigurată din bugetul Județului Brașov.

Dintre aceste studii amintim: cel de obstacolare, cel privind propagarea semnalului radio, studiul climatologic, cel de viață sălbatică.

Unul dintre cele mai laborioase a fost, însă, cel de coexistență a aeroportului cu rețelele de înaltă și de joasă tensiune ale Companiei Naționale de Transport a Energiei Electrice Transelectrica. Studiul a pus în evidență modul în care acestea pot exista împreună, cu respectarea restricțiilor specifice fiecărei entități. Pe baza lui au fost identificați stâlpii de înaltă tensiune care trebuie balizați cu lumini pe timp de noapte, precum și o serie de stâlpi de joasă tensiune pentru care este necesară balizarea pe timp de zi sau, în unele cazuri, chiar dezafectarea.


Președintele Consiliului Județean a scos în evidență și cu această ocazie colaborarea cu instituțiile de învățământ superior din Brașov, Academia Forțelor Aeriene «Henri Coandă» și Universitatea Transilvania, care au oferit consiliere în anumite aspect ale proiectului de mare anvergură a Brașovului și au ajutat la realizarea studiilor necesare.

Două studii de mediu


Studiul de viață salbatică, elaborat cu sprijinul specialiștilor în domeniu, a avut rolul de a identifica prezența păsărilor și a animalelor în perimetrul aeroportului, știut fiind faptul că evenimentele de tip „bird strike” determină reținerea la sol a multor aeronave și au o incidență tot mai ridicată în ultimul timp.


În ceea ce privește studiul climatologic, realizat pentru o perioadă de 15 ani de către specialiștii în meteorologie de la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, acesta a fost elaborat cu scopul de a transmite companiilor aeriene datele esențiale cu privire la vizibilitatea atmosferică, precum și informațiile referitoare la fenomenele meteorologice care se manifestă în arealul aeroportuar, pe parcursul întregului an și pe durata unei zile.

Camelia Vlad