ACUM:
7.15
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Cine nu este obligat să poarte mască de protecție indiferent de incidență

Publicat: sâmbătă, 9 Octombrie 2021 , ora 13.05
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Chiar și la incidență de peste 6 la o mie de locuitori, NU este obligatorie purtarea măștii de protecție dacă persoana este singură pe stradă și de către persoanele vaccinate care muncesc în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele.


Sunt doar câteva excepții anunțate joi de Ministerul Afacerilor Interne.Masca de protecție se poartă obligatoriu în următoarele situații:


- În localitățile în care incidența este mai mică sau egală cu 6/1000 locuitori:


- în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale.


- De asemenea, trebuie purtată în spații publice deschise, precum piețe, târguri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun, dar și în alte zone stabilite prin hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență.

Dacă incidența este mai mare de 6/1000 locuitori, masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile publice, închise sau deschise.


Sunt exceptate de la purtarea măștii de protecție persoanelor care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.


Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene, prin hotărâri ale comitetelor județene.


Ministerul Afacerilor Interne a precizat, zilele trecute, că NU ESTE OBLIGATORIE PURTAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE DACĂ PERSOANA ESTE SINGURĂ PE STRADĂ.


De asemenea, INDIFERENT DE INCIDENȚĂ, MASCA DE PROTECȚIE NU SE POARTĂ DE CĂTRE persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepția nu se aplică în cazul spațiilor închise comune;


Tot Ministerul Afacerilor Interne precizează că nu sunt obligați să poarte masca de protecție copiii cu vârsta mai mică de 5 ani și persoanele care sunt singure în birou, dar nici prezentatorii de televiziune și invitații acestora, în acest ultim caz cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.


În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot fi aplicate și excepții pentru persoanele care: suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, precum cele la temperaturi ridicate și umiditate crescută.

Camelia Vlad