ACUM:
20.00
Pop Star (continuare)
Apoi:
23.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Portul popular – Uniforma altfel a șaguniștilor, după Ziua Națională a României

Publicat: joi, 2 Decembrie 2021 , ora 18.23
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Ii sau cămeși de o istorie seculară, moștenite de la bunici sau străbunici sau ii reinterpretate, vesele și lejere. Au fost uniformele elevilor de la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, pentru o zi, pe care au marcat-o în pauza mare, pe terenul de sport din fața liceului. Alături de profesori, îmbrăcați și ei în port popular.

Ziua „Uniformei altfel”, cum îi spun ei, încă din 2012, atunci când au creat această tradiție.

E o tradiție care a fost înființată de clasele de uman și în memoria colegului care nu se mai afla printre noi, Sorin Apan. El a ghidat mini satul, el i-a învățat pe copii ce înseamnă tradiția adevărată, ce înseamnă să porți un costum popular. E o bucurie de a fi îmbrăcați într-un mod clar neconvențional pentru o școală, dar multitudinea costumelor, faptul că înviem o tradiție aduce o bucurie foarte mare”, a spus prof. Doru Modrișan, membru al colectivului de organizare.

Pentru Andrei Borcoman, ziua aceasta înseamnă etalarea moșternirii de familie, dar și a modului în care cunoaște tradițiile locului din care își trage rădăcinile. Pentru că toți șaguniștii s-au prins în dansurile populare, pentru câteva minute:

Este o cămașă din zona Rupea. Aceasta este o cârpă - așa se poartă acolo. Se poate vedea că am și un inel aici. Este o cămașă veche, de aproximativ 100 de ani. Are nasturi făcuți din os. Le am de la bunica mea care le are de la bunica ei și din generație în generație se păstrează. De când sunt mic mi-a plăcut tradiția și la fiecare eveniment mă îmbrac așa pentru că reprezint, oarecum, România”, a spus Andrei Borcoman.

Oana Manițiu este și ea tare mândră de ia pe care o poartă, atunci când se ivește ocazia. Și de bundița ei:

Mi se pare că este oarecum important să ne găsim modul nostru unic de a purta portul tradițional. Bundița este din piele întoarsă și un pic de blăniță. O am de când eram micuță și mereu am așteptat să îmi vină. Acuma o port cu mare drag. Cât despre ie, este colorată, cu flori, destul de delicată. Nu este nimica foarte evident, neapărat, însă păstrează această tentă a portului tradițional românesc”, a spus Oana Manițiu.

Pe lângă latura de conștientizare și păstrare a tradițiilor, evenimentul are și o parte caritabilă, căci au fost strânse și fonduri care vor fi direcționate către copiii de la Casa de plasament din Prejmer.

Adina Chirvasă