ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Avocatul Poporului versus Primăria Brașov: episodul RIAL

Publicat: joi, 19 Mai 2022 , ora 10.57
Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Chiriașii RIAL care vor să-și cumpere locuințele în care au plătit chirie și au investit pentru modernizare mai au de așteptat. Cel puțin asta a transmis municipalitatea către Avocatul Poporului Brașov, după ce instituția a fost sesizată cu privire la faptul că Primăria nu a răspuns la o solicitare.

Sesizarea inițială către RIAL a fost făcută de o brașoveancă încă din ianuarie. Atunci i s-a răspuns că decizia de vânzare a unui imobil aparține Consiliului Local, iar memoriul său a fost direcționat către Serviciul Administrare, Patrimoniu și Urbanism din cadrul Primăriei Brașov. Iar de aici, lucrurile au trenat. Ulterior, biroul teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului s-a adresat și el municipalității, după cum a povestit, în emisiunea Pulsul Zilei, reprezentanta Biroului, Cătălina Dinu:

"Din răspunsul pe care l-am primit a rezultat faptul că există un număr mare de solicitări de cumpărare a locuințelor de către chiriași, solicitări care presupun verificări atât din partea administratorului, cât și din partea proprietarului pentru fiecare solicitare în parte, acestea implicând o analiză a situației de fapt și a situației juridice de carte funciară. În urma acestui răspuns, am efectuat o anchetă în cadrul căreia ne-am întâlnit cu reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov. Mi s-a precizat faptul că soluționarea cererilor este condiționată de finalizarea unei proceduri în baza căreia să se poată analiza ulterior fiecare caz în parte, așadar soluționarea cererilor fiind suspendată până la concretizarea strategiei Primăriei Municipiului Brașov".

Însă, tocmai pentru faptul că nu au fost oferite date concrete privind prețul locuințelor, și nici un termen de finalizare a procedurii de cumpărare, Avocatul Poporului a emis noi recomandări pentru Primărie, principala fiind să finalizeze procedura.

"Prin intermediul acestei recomandări se solicită primarului Municipiului Brașov să ia măsurile necesare pentru a comunica un răspuns petentei la adresa sa. De asemenea, se solicită primarului Municipiului Brașov ca, în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege, să ia măsurile necesare în scopul elaborării cu celeritate a procedurii privind modul de soluționare a cererilor de cumpărare de către chiriași persoane fizice a imobilelor din fondul locativ al OAT Brașov, în conformitate, bineînțeles, cu prevederile legale în vigoare și a înaintării sale către Consiliul Local al Municipiului Brașov în vederea adoptării unei hotărâri în acest sens. De asemenea, i se solicită primarului municipiului Brașov ca, în exercitarea atribuțiilor prevăzute de legislația în vigoare, să ia măsurile necesare în vederea soluționării cererilor deja înregistrate, care au ca obiect cumpărarea locuințelor de către chiriași", a mai adăugat reprezentanta Biroului Avocatul Poporului Brașov.

În 45 de zile, edilul trebuie să informeze Avocatul Poporului asupra măsurilor luate. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Brașov, Sorin Toarcea, a precizat că adresa de la Avocatul Poporului încă nu a ajuns la Primărie.

"Bineînțeles, în momentul în care o vom primi, vom pune în practică ceea ce ne recomandă această instituție, vom face verificările necesare, având în vedere că locuințele sunt administrate de către o societate comercială din subordinea Consiliul Local, respectiv RIAL. În funcție și de ceea ce ne va comunica RIAL-ul, vom încerca să soluționăm tot ceea ce ne recomandă Avocatul Poporului", a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Brașov.

În cursul ultimului an, Primăria municipiului Brașov a primit mai multe recomandări de la Avocatul Poporului, în diverse spețe.

Adina Chirvasă