ACUM:
19.15
Pasaj urban
Urmează:
20.00
Pasaj urban (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie

Publicat: luni, 24 Iunie 2019 , ora 14.53

Mare sărbătoare, astăzi, pentru creștinii ortodocși. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie. An de an, creștinii ortodocși serbează nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Domnul Iisus, în apa Iordanului.

În calendarul popular, sărbătoarea este denumită Sânziene, în Ardeal, iar în Muntenia și Oltenia - Drăgaica.

Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, ea nu și-a pierdut coloratura păgână, deși este asociată cu o mare aniversare creștină: nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

În ajun de Sânziene, seara, se întâlnesc fetele ce vor să se mărite cu flăcăii ce doresc să se însoare. Băieții fac ruguri, aprind flăcări și le învârt în sensul mișcării Soarelui la apus. Fetele fug și culeg flori de Sânziene, din care împletesc cununi. Cu aceste cununi se întorc în sat și le aruncă peste casă. Dacă se agață cununile de hornuri, fetele se vor mărita chiar în acel an.

A doua zi, în zori, cetele de feciori străbat satele, cu flori de sânziene la pălărie, în semn că au căzut cununile de pe hornurile de la casele fetelor ce îi interesează.

Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coronițe sau legate în formă de cruce, sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și sunt păstrate, apoi, pentru diverse practici magice.

Pentru alungarea spiritelor malefice, se aprind focuri în care se aruncau substanțe puternic mirositoare, se buciumă și se strigă în jurul focurilor.

Mihai Cojocaru