ACUM:
12.05
Călător pe unde și oriunde
Urmează:
13.00
Radiojurnal Radio România
Apoi:
13.15
Top 30 Brașov FM

Știri din Brașov Înapoi

Propunere pentru finanțare pe bugetare participativă: un monument al Eroilor Revoluției din 1989

Publicat: luni, 10 Februarie 2020 , ora 16.45
Mama lui Nicușor, Elena Vlase

Un monument al Eroilor Revoluției din Decembrie 1989. Este propunerea pe care o face o brașoveancă, pentru municipalitate, care vrea să finanțeze cu maxim 100.000 de euro proiecte ale cetățenilor prin programul de bugetare participativă.

Propunerea vine de la Elena Vlase, femeia care și-a pierdut fiul, pe Nicușor, în nopțile tulburi din decembrie 1989. Băiatul, atunci în vârstă de 19 ani, a ieșit în stradă ca zeci de mii de alți români. Și nu s-a mai întors în viață. La 30 de ani de la acel moment, vinovații pentru moartea lui nu au fost pedepsiți.

În tot acest timp, Elena Vlase a reușit să obțină la CEDO o decizie ce obligă statul român să continue ancheta pentru aflarea vinovaților. De asemenea, a început demersurile pentru ca Brașovul să aibă un adevărat Monument al Eroilor Revoluției din 1989, așa cum au și alte orașe martir.

În prezent, Brașovul are doar o cruce, din fier, înaltă de câțiva metri, ce străjuiește mormintele celor morți la Revoluție, în cimitirul eroilor, de lângă Poștă.

Viitorul Monument, Elena Vlase îl vede chiar în locul actualei cruci. Ea deja a făcut, pe banii ei, devizul lucrării și a plătit o machetă realizată de sculptorul brașovean Marius Necșoi.

Statuia urmează a avea aproximativ 3 metri și va fi așezată pe un soclu de marmură, de apoximativ un metru. Monumentul va fi și iluminat.

De asemenea, brașoveanca a solicitat și amenajarea spațiilor dintre morminte, astfel încât să nu mai fie noroi după ploi. Potrivit devizului proiectului, lucrările vor costa 100.000 de euro.

Proiecte pentru bugetare participativă mai pot fi depuse, pe brasovcity.ro, până în data de 16 februarie. Până acum, potrivit reprezentanților municipalității brașovene, au fost depuse peste 60 de propuneri. După 14 februarie, proiectele intră în evaluare și în votul cetățenilor.

În 23 aprilie vor fi anunțate proiectele care vor fi finanțate.

Adina Chirvasă