ACUM:
12.05
Călător pe unde și oriunde
Urmează:
13.00
Radiojurnal Radio România
Apoi:
13.15
Top 30 Brașov FM

Știri din Brașov Înapoi

Tifosul, tuberculoza și gripa de acum 101 ani

Publicat: duminică, 27 Decembrie 2020 , ora 10.40

Tifos, tuberculoză și gripă. Mai ales gripa spaniolă. Erau bolile ce decimau populația în urmă cu un secol, iar Brașovul a resimțit și el acest șoc.

Cu atât mai năpraznice erau efectele, cu cât lumea abia ieșise din Primul Război Mondial. Mărturie stau articolele din Gazeta Transilvaniei, din 1919, cercetate de cei de la Muzeul Casa Mureșenilor.

La acea vreme, "gripa spaniolă" nu era cunoscută sub acest nume și adesea, era confundată cu alte boli, după cum spune muzeograful de la Muzeul Casa Mureșenilor, Ovidiu Savu.

Însă, măsuri pentru a ține sub control boala au existat și înainte momentul în care i se spune "gripă spaniolă".

În ziarele din următoarea perioadă se punea și mai mult accent pe responsabilitate. Toți cei care veneau din localități contaminate erau îndemnați să se anunțe medicilor și asta se făcea fără plată, se menționa în ziar. Și nu era deloc de glumă. Igiena era precară în acele vremuri, antibioticele încă nu existau și tratamentul era deficitar. Însă, spune muzeograful, un ajutor a venit și din partea societății civile.

Gripa spaniolă s-a stins în 1920, după ce a făcut între 50 și 100 de milioane de victime, în toată lumea. A fost observată, prima dată, în Kansas, Statele Unite, în 1918, dar a fost numită "spaniolă" pentru că, pe atunci, Spania a fost neutră în Primul Război Mondial, iar presa nu era cenzurată.

Adina Chirvasă