ACUM:
11.03
Weekend împreună (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

110 dosare depuse pentru gradațiile de merit

Publicat: miercuri, 5 Iunie 2019 , ora 15.23

110 profesori au depus dosarele pentru a primi gradația de merit. Asta cu toate că Inspectoratul Școlar Județean Brașov poate acorda, din următorul an școlar, 137 de gradații – 132 pentru profesori și 5 pentru personalul auxiliar.

În această perioadă, Consiliile Consultative pe discipline vor analiza dosarele și vor face propunerile către Comisia Județeană din cadrul Inspectoratului Școlar. Apoi vor urma verificările și stabilirea celor care vor primi această gradație, pentru fiecare disciplină.

Gradația de merit înseamnă, practic, un bonus de 25% la salariu, acordat timp de 5 ani. Pentru acest bonus se pot înscrie însă doar profesorii care au o vechime de cel puțin 5 ani la catedră.

Gradația de merit se acordă, prin concurs, pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul Inspectoratului Școlar. Însă, în fiecare an, există profesori care „ies din plată” după cei cinci ani de gradație și, potrivit inspectorului școlar general adjunct, la sfârșitul acestui an școlar vor fi aproximativ 100 de ieșiri.

Un profesor care a primit gradație de merit se poate înscrie din nou pentru a primi în următorii 5 ani..

Dascălii care concurează pentru gradația de merit trebuie să fi fost evaluați cu calificativul „Foarte bine” în fiecare an școlar, să nu fi avut sancțiuni disciplinare sau penale și să aibă performanțe în pregătirea elevilor, care se implică în prevenirea și combaterea abandonului școlar sau a părăsirii timpurii a școlii, profesorii care lucrează cu copii cu cerințe educaționale special sau tulburări de învățare, integrați în învățământul de masă etc.

La nivelul județului Brașov sunt 6.060 de cadre didactice, în total.

Adina Chirvasă