ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Spitalul de Pneumoftiziologie Stejeriș este funcțional exclusiv pentru bolnavii cu coronavirus

Publicat: miercuri, 25 Martie 2020 , ora 16.43

Dacă ieri am fost informați, în contextul pandemic de coronavirus, despre situația din Spitalul de boli infectioase Brașov, astăzi ni s-au adus la cunoștință condițiile și stadiul de amenajare pentru primirea pacienților cu coronavirus care vor fi tratați în Spitalul de Pneumoftiziologie Stejeriș.

Începând de luni, în Spitalul de Pneumoftiziologie Stejeriș din Brașov sunt internați doar pacienți confirmați cu coronavirus, cu simptomatologie medie și gravă, nu pentru cei cu suspiciuni, după cum a declarat astăzi managerul unității, dr. Dan Morar. La acest moment, sunt tratați 15 astfel de pacienți. Numărul de paturi disponibil în acest spital este 82, pe lângă cele 10 din secția de terapie intensivă, în curs de amenajare. Se estimează că secția ATI va fi și aceasta funcțională în 3 săptămâni, în funcție și de disponibilitatea furnizorilor de echipamente medicale specifice.

Sunt bani, materialele vin mai greu!

Potrivit precizărilor președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, în conferința de presă susținută astăzi, banii nu vor fi o problemă, administrația județeană punând la dispoziție fondurile necesare. Până la ora actuală, spitalele din Brașov au primit fonduri în valoare totală de 38,5 milioane, un record pentru unitățile sanitare din Brașov, dar ar mai fi și alte fonduri de rezervă la nevoie.

Pe de altă parte, sunt societăți comerciale care vor să ajute în acest sens. Un astfel de exemplu este Electrica, societate care a trimis o listă cu aparatura pe care intenționează să o achiziționezwe pentru această secție de terapie intensivă de la Stejeriș.

Așadar, totul va depinde de furnizorii de aparatură medicală. Între timp, se caută soluții pentru repartizarea eficientă a personalului calificat existent în Brașov și nu numai, pentru toate secțiile de terapie intensivă din spitalele brașovene în care vor fi îngrijiți pacienți cu coronavirus.

Conform strategiei pentru sănătatea brașovenilor în contextul pandemic, mai întâi vor fi ocupate paturile din Spitalul de Boli Infecțioase, apoi cele din spitalul de Pneumoftiziologie, urmează spitalul de Neuropsihiatrie. Fiecare unitate se pregătește în acest sens. Dacă, din nefericire, numărul pacienților tot crește în perioada următoare la Brașov, iar aceste spitale nu mai fac față din punct de vedere al capacității, sunt pe listă și alte spitale din județ care vor fi pregătite să primească pacienți cu covid 19.

Cu privire la stocurile de echipamente necesare, dr. Dan Morar a declarant că s-au făcut comenzile pentru o perioadă, însă acestea sunt livrate de furnizori în tranșe, întrucât nu pot onora toată comanda deodată.

Aproape 2.000 de teste la Brașov

Șeful adminsitrației județene, Adrian Veștea, a precizat că la Brașov sunt în acest moment aproape 2.000 de teste, aparatul de la spitalul de boli infecțioase este functional, a amintit și de celelate 2 care vor fi achiziținate pt maternitate și spitalul judetean.

Mâine vom afla informații despre Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov.

Camelia Vlad