ACUM:
21.00
Party Time by Dj Rux
Urmează:
23.00
Transilvania by night
Apoi:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Plafon nelimitat de la 1 iulie pentru analizele medicale uzuale. Ce spune președintele Patronatului Medicilor de Familie din Brașov

Publicat: luni, 7 Iunie 2021 , ora 20.30

De la 1 iulie, nu vor mai exista limite de fonduri pentru analizele medicale uzuale.


Este o decizie anunțată de ministrul Sănătății pentru toti cei care împlinesc vârsta de 40 de ani și care nu mai trebuie să mai așteapte când vor o programare la un laborator în condițiile în care până acum, programările se făceau doar la început de luna și doar în limita plafonului aprobat.


Președintele Patronatului medicilor de familie Brașov, Ana Șestacova, apreciază inițiativa, însă este sceptică în ceea ce privește modalitatea în care va fi acoperit financiar acest demers.


“Singura noutate a fost că nu vor mai exista limite de fonduri. Până acum, pacienții se adresau la laboratoare pentru a beneficia de acele analize gratuite, fie la început de lună, fie când existau fonduri. Ce am înteles eu este că nu vor mai fi limite de fonduri, ceea ce e foarte bine. Asta înseamnă că pacienții noștri vor avea acces nelimitat la analize care pot fi preventive și utile în anumite cazuri unde există suspiciune de risc, de o anumită patologie, clar este bine dacă se va implementa acest lucru. Nu văd de unde, din punctul meu de vedere, pentru că fondurile CNAS tot timpul au fost limitate, dar dacă ministrul așa spune, probabil că vor fi suplimentate”, a spus medicul Ana Șestacova.


Analizele vor fi efectuate în cadrul laboratoarelor specializate în acest sens, pe baza unor bilete de trimitere gratuite acordate de medicii de familie.

Contractul nostru de furnizări de servicii nu a suferit mari modificări dar există niște modificări privind grupurile de risc, motiv pentru care pacienții vor fi încadrați într-o anumită grupă de risc, iar în funcție de grupa de risc se vor elibera bilete de trimitere cu acele analize - așa spus uzuale - sunt niște analize care corespund gradului de risc sau patologiei existente la un pacient”, a adăugat Ana Șestacova.

Termenul de analize uzuale folosit de legiuitor este interpretat de medicii de familie în funcție de istoricul medical al pacientului și chiar al familiei acestuia.


Bianca Bucă