ACUM:
0.00
Transilvania by night

Știri din actualitate Înapoi

Guvernul a aprobat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sectorul public

Publicat: joi, 10 Iunie 2021 , ora 12.39
Sursa foto: romaniaregional.ro
Sursa foto: romaniaregional.ro

Angajații de la stat pot alege să rămână în activitate până la 70 de ani, dar nu vor mai avea voie să primească și pensie și salariu în același timp.


Guvernul a aprobat un proiect de lege pe această temă, care urmează să fie dezbătut în regim de urgență în Parlament, informează Radio România Actualități.


După împlinirea vârstei de 70 de ani, persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând în majorarea punctelor lunare și anuale. Determină, de asemenea, instituțiile să își reașeze politica de resurse umane. Pensionarea la stat și revenirea tot la stat, eventual pe funcții special create, nu a fost niciodată și nici nu poate să devină o politică de personal modernă, de tip european. Accentuez: este vorba de opțiunea angajaților aflați în pragul pensionării și nicidecum de obligativitatea ca aceștia să își continue activitatea la un loc de muncă. Salariații care au optat să își continue activitatea după împlinirea vârstei de 61 de ani la femei, respectiv 65 de ani la bărbați, pot să renunțe oricând la acest angajament, a mai spus ministrul muncii. Pe de altă parte, sumele încasate necuvenit vor fi recuperate de la pensionari”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.


Pe de altă parte, social-democrații au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională legea care interzice cumulul pensie-salariu în sectorul public.


PSD consideră că documentul ar avea unele prevederi care încalcă legea fundamentală, a declarat prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu:


Am văzut în ultimele săptămâni o preocupare deosebită a Guvernului, a coaliției de guvernare, legată de pensii, ba că vom crește vârsta de pensionare, ba că vor fi înghețate, ba ceea ce s-au angajat prin PNRR pe zona de reforme. Despre acest proiect știm că are clar vicii de constituționalitate, deci nu vom ezita o secundă să atacăm acest lucru”, a spus Sorin Grindeanu.Radio România Actualități