ACUM:
6.00
Bună dimineața Transilvania

Știri din actualitate Înapoi

Rata anuală a inflației se va menține ridicată pe tot parcursul acestui an

Publicat: vineri, 13 Mai 2022 , ora 8.29
Sursa foto: arhivă / pixabay.com
Sursa foto: arhivă / pixabay.com

Rata anuală a inflației, care a ajuns deja la 13,7%, se va menține ridicată pe tot parcursul acestui an. În raportul prezentat ieri, prognoza pe centrale pentru sfârșitul lui 2022 este de 12,5%, în urcare cu peste trei puncte procentuale față de estimare anterioară. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit că tendința a apărut încă din vara anului trecut, când prețurile au început să crească accelerat pe fondul scumpirilor din energie și nu se va tempera foarte curând. Evoluțiile din Ucraina constituie și ele o variabilă importantă în această situație, informează Radio România Actualități.

Majorarea semnificativă a inflației are loc în România într-un context în care deficitul bugetar este la un nivel foarte înalt, iar spațiul fiscal pentru a sprijini suplimentar economia este aproape inexistentă, spun reprezentanții BNR.

În plus nu mai pot fi făcute reduceri de taxe, deoarece nivelul veniturilor a scăzut sub 30% din PIB, iar necesarul de cheltuieli depășește 40 de procente din PIB.

Pe de altă parte, lipsa măsurilor de sprijin pentru consumatorii de energie, inflația anuală s-ar fi apropiat de 20% în aprilie, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a adăugat că prognoza actualizată a Băncii Centrale arată că prețurile vor continua să crească accelerat până la jumătatea anului.

“Nu cred că mult. Probabil că nu va crește peste 15 pentru că, cursul este stabilit. Vrem să fie și nu avem încotro, putem. Deci, vrem și putem. Doi - pentru că prețurile la energie, electricitate au fost plafonate și pentru că la produsele agroalimentare mai dispar (...), apar cartofii adevărați, nu cartofii noi”, a precizat Mugur Isărescu.

Așadar, din partea a doua a anului inflația se va reduce treptat, cu excepția trimestrului al doilea din 2023, momentul ieșirii din vigoare a măsurilor de plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale, apreciază specialiștii BNR.

Radio România Actualități