ACUM:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Urmează:
20.00
Radiojurnal
Apoi:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Subvenții de mii de euro pentru programele "Usturoiul" și "Tomata"

Publicat: joi, 13 Ianuarie 2022 , ora 11.39
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Subvenție de până la 3000 de euro pentru susținerea producției de usturoi. Este vorba despre ajutorul de minimis care va reveni fiecărui fermier în parte, în cadrul programului de sprijin "Usturoiul", după cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, citat de rador.ro.

Pentru a încasa subvenția, micii fermieri persoane fizice trebuie să îndeplinească mai multe condiții, iar cea mai importantă vizează deținerea atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2022. Tot din rândul beneficiarilor fac parte și producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, dar și producătorii agricoli persoane juridice.

Potrivit proiectului de act normativ, pot beneficia de programul de sprijin "Usturoiul" întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de usturoi.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie - 21 noiembrie 2022, inclusiv. Plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată și se plătește într-o singură tranșă, în acest an. Cererea de înscriere în program, însoțită de documentele necesare, conform reglementărilor legale, se depun până cel târziu la data de 16 mai, inclusiv.

Conform rador.ro, în cadrul aceleiași conferințe de presă în care a anunțat subvenția pentru stimularea producției de usturoi, ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu a anunțat și reluarea programului "Tomata":

"La programul "Tomata" avem această sumă de 4.000 de euro, care este conjugată 3.000 de euro pentru ciclu unu de producție și 1.000 de euro pentru ciclul doi, astfel încât orice legumicultor care va lua decizia să cultive tomate în spații protejate poate ajunge și încasa această sumă. Și foarte important este că perioada de comercializare este redusă, de la 20 octombrie în ciclul doi la 15 octombrie. La nivelul ciclului unu de producție rămâne 1 martie - 10 iunie, ținând cont de faptul că am redus cantitatea la 3.000 de kg pe 1.000 de metri pătrați, ținând cont de propunerile fermierilor".
Bianca Bucă