ACUM:
18.05
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Buletin de știri
Apoi:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Știri sportive Înapoi

Turcia - Italia este meciul care deschide Campionatul European de Fotbal din 2021

Publicat: vineri, 11 Iunie 2021 , ora 16.41
Sursa foto: Facebook / UEFA EURO 2020
Sursa foto: Facebook / UEFA EURO 2020

Turcia - Italia este meciul care deschide Campionatul European de Fotbal din 2021, vineri la ora 22.00, într-un turneu care se desfășoară în condiții speciale, la un an distanță de data la care a fost programat inițial.


Italia va îmbina experiența cu entuziasmul tinereții în această vară în misiunea sa de a încheia o așteptare de 50 de ani pentru un nou trofeu european.


Squadra Azzura se află într-o formă excelentă și deși nu a mai câștigat acest trofeu din 1968 este văzută de mulți drept o posibilă prezență în fazele finale ale competiției.


Naționala Italiei este neînvinsă în ultimele 27 de meciuri, ultima dată pierzând în toamna lui 2018, în fața Portugaliei, în Nations League. Azzurii vor avea avantajul terenului propriu, Stadio Olimpico putând să primească până la 23.300 de spectatori.


Roberto Mancini a combinat tineri talentați precum Gianluigi Donnaruma, Federico Chiesa și campionii din Serie A Nicolo Barella și Alessandro Bastoni cu mai mulți jucători experimentați precum Giorgio Chiellini sau Leonardo Bonucci. Sub comanda lui Mancini, Italia s-a calificat fără probleme pentru Euro și a ajuns în semifinalele Nations League, în timp ce în preliminariile Mondialului din Qatar, azzurii au trei victorii din trei meciuri.

De partea cealată selecționerul Turciei Senol Gunes se va baza în primul rând pe o defensivă de fier, cea care i-a ajutat pe turci să se califice fără emoții la acest turneu și să obțină patru puncte din dubla cu campioana mondială, Franța.


Cu Merih Demiral, Kaan Ayhan sau Soyunku în defensivă, turcii au primit doar trei goluri în calificări iar opt partide s-au încheiat fără gol primit. Nu doar Franța a avut probleme cu Turcia recent. Reprezentanții semilunei au învins Olanda cu 4-2 în calificările pentru Mondialul din Qatar grație unui hattrick reușit de veteranul Burak Yilmaz.


Alte piese cheie în angrenajul turcilor sunt coechipierii lui Yilmaz la campiona Franței Lille : Zeki Celik și Yusuf Yazici sau mijlocașul ofensiv Hakan Calhanoglu.


Italia nu a pierdut niciodată în fața Turciei în zece partide anterioare, în toate competițiile, obținând șapte victorii.


Înainte de primul meciul din turneu va exista un moment special. Ceremonia de deschidere a fost gândită pentru a impresiona pe oricine, astfel că organizatorii s-au întrecut pe ei înșiși. Pe modelul show-ului din deschiderea Finalei Champions League din acest an tehnologia de ultimă generație îi va aduce pe Martin Garrix, Bono și The Edge care vor interpreta piesa "We Are The People", imnul competiției, în fața întregii lumi direct de pe Olimpico, din Roma.


Prestația lor va fi însă una virtuală și mai apoi aceștia vor fi acompaniați de unele din cele mai importante nume din industria muzicală.


Meciul din această seară va fi arbitrat de o brigadă din Olanda ce îl va avea la centru pe Danny Makkelie.

Adrian Susanu