Ateliere pentru educație digitală
Atelierele „Jungla Digitală” sprijină părinții din Brașov în protejarea copiilor în mediul online.

Articol de Sorin Ţîrcă, 21 Mai 2025, 14:13
Polițiștii brașoveni, în colaborare cu NTT DATA Romania, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov, derulează ateliere de sprijin adresate părinților elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brașov.
Cel mai recent eveniment al proiectului de siguranță în mediul online „Jungla Digitală” a fost un atelier interactiv online, cu peste 300 de părinți, consilieri școlari și cadre didactice ca beneficiari.
„Întâlnirea a oferit părinților un spațiu deschis pentru un dialog sincer și constructiv, discutându-se despre cum poți ca părinte să fii informat, organizat și să rămâi cu un pas înaintea provocărilor educației digitale. S-a discutat de asemenea despre protejarea copiilor în mod activ de riscurile internetului sau despre infracționalitatea și prevenirea victimizării. Tematica abordată evidențiază rolul esențial al părinților în vederea asigurării unui mediu digital sigur, sănătos, protectiv și util prin implementarea unor strategii practice și instrumente esențiale pentru a sprijini dezvoltarea copilului prin tehnologie, fără stres sau conflicte”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brașov, inspector principal Daniel Zontea.
Specialiștii le recomandă părinților, între altele, să-i învețe pe cei mici că nu pot instala aplicații sau crea conturi fără acordul părinților.
De asemenea, copiii trebuie să înțeleagă că persoanele pot fi altfel decât par, atât pe Internet, cât și în viața reală.
Recomandări pentru utilizarea în siguranță a rețelelor sociale de către copii:
1. Ajutați-vă copilul să înțeleagă și să accepte faptul că nu poate (și se poate dovedi chiar periculos) să instaleze aplicații sau să-și creeze conturi pe rețelele de socializare fără acordul dvs. Aceasta nu trebuie văzută ca o formă de cenzură exercitată de părinte, ci ca o măsură de protecție a copiilor în activitățile lor online. Cu alte cuvinte, înainte de a da click pe linkuri sau butoane de descărcare a unor aplicații, să se gândească dacă nu e periculos și, eventual, să vă ceară sfatul și sprijinul.
2. Nici în viața reală, nici în mediul online, oamenii nu sunt întotdeauna cei care pretind că sunt. Ajutați-vă copilul să învețe să comunice prudent în mediul online, să nu divulge mai multe informații decât este cazul și, în niciun caz, să nu dea informații cer ute de necunoscuți.
3. Securizați profilul conturilor copilului dvs., ajustând setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că informațiile și fotografiile pe care acesta le diseminează pe internet sunt văzute doar de prieteni și de persoane de încredere.
4. Învățați copilul să :
- nu facă publice, vreodată, date personale precum adresa de acasă, numele școlii la care învață sau numărul de telefon, nici al său, al dvs. sau al rudelor, prietenilor etc.
- folosească chat-uri, mesagerii instant sau rețele de socializare online adecvate vârstei sale și să comunice doar cu persoane apropiate vârstei sale, cu prieteni pe care îi cunoașteți și dvs. sau cu membri ai familiei.
- nu dea curs, niciodată, unor solicitări de a se întâlni în viața reală cu persoane cunoscute online. Dacă chiar îi place cu adevărat de cineva cunoscut online și vrea să se întâlnească cu el/ea, să vă anunțe și pe dvs. eventual, ca să participați la prima întâlnire.
- nu accepte vreodată cereri de prietenie solicitate online de la persoane pe care nu le cunoaște în viața reală, decât dacă acestea i-au fost recomandate de părinți sau prieteni de încredere.
- nu pună în circulație mesaje vulgare, imagini sau alte materiale cu el sau cu alți cunoscuți în ipostaze indecente.
- nu răspundă la mesaje menite să-l hărțuiască, și să blocheze expeditorii unor astfel de mesaje.
- folosească webcam-ul pentru a comunica exclusiv cu oameni pe care îi cunoașteți și dvs. în viața reală și să închidă camera atunci când nu o folosește
- respingă și să blocheze mesaje sau contacte nedorite și să se deconecteze de la internet, atunci când nu îl folosește.