Brașovul, a treia poartă de intrare și de ieșire din Via Transilvanica
Piața Sfatului va fi „punctul zero” al Via Transilvanica la Brașov.

Articol de Adina Chirvasă, 19 Mai 2025, 17:09
Alin Ușeriu, președintele asociației Tășuleasa Social și coordonatorul proiectului Via Transilvanica, împreună cu reprezentanții primăriei, au stabilit deja punctul în care va fi amplasată borna din andezit care marchează punctul de referință al traseului la Brașov, iar în această săptămână vor stabili și celelalte nouă puncte de referință din traseul ce străbate municipiul.
„Eu cred că este un dar foarte frumos pentru orașul Brașov. Din acest moment, când va fi instalată borna, el devine practic a treia poartă de intrare și de ieșire din Via Transilvanica, alături de Putna și Dorbeta-Turnu Severin. Via Transilvanica, în general, și cu orașul Brașov, au fost deja foarte des puse laoaltă. Și National Geographic a scris materiale destul de importante despre cele două localități. Noi lucrăm de trei ani de zile la acest proiect, fiecare bornă este gândită, sculptată. Traseul începe de la Viscri și merge 170 de kilometri prin județul Brașov până când ajunge aici”, a punctat coordonatorul proiectului Via Transilvanica, Alin Ușeriu.
Potrivit lui Alin Ușeriu, la finalizarea traseului din Brașov, Via Transilvanica va avea 1550 de kilometri, semnalizați și marcați cu stâlpi indicatori, marcaje cu vopsea și borne kilometrice din andezit, fiecare reprezentând o operă de artă unică. Bornele reprezintă, de altfel, elementul identitar care fac din Via Transilvanica una dintre cele mai mare expoziții de sculptură în aer liber din lume.
Proiectul Via Transilvanica sau „Drumul care unește” a fost inițiat în anul 2018, anul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, și a venit ca răspuns al asociației Tășuleasa Social la nevoia de a avea un proiect național care să fie cu adevărat despre unire.
Citește și: Opt tineri brașoveni au șansa să viziteze Nurnberg