Colaborare culturală între bibliotecile județene din Brașov și Constanța
Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov vă invită la ciclul de evenimente desfăşurat în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman” Constanţa şi Asociaţia „Tradiţii Locale” din Dăişoara.

Articol de Florin Pop, 14 Iulie 2025, 17:01
Primul eveniment va avea loc vineri, 18 iulie, de la ora 18:00, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov.
Cu această ocazie va fi lansat volumul „Transhumanţa – izvoare şi mărturii” editat în 2024 de Biblioteca Judeţeană Constanţa şi îngrijit de Corina-Mihaela Apostoleanu şi Luminiţa Stelian.
Cartea conţine relatări şi fotografii ale urmaşilor mocanilor braşoveni şi sibieni, stabiliţi în Dobrogea precum şi texte bibliografice tematice relevante.
Volumul a apărut şi cu contribuţia braşovenilor şi săcelenilor.
Va urma conferința „Crucile de piatră din Bărăgan și drumurile transhumanței” susținută dr. Andreea Panait, muzeograf la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia.
Prelegerea va fi însoțită şi de o expoziție de fotografii.
“Subiectul nu a fost abordat în cercetările anterioare și prezintă un interes aparte. Dr. Andreea Panait a studiat crucile de piatră păstrate în Bărăgan în teza sa de doctorat intitulată Rolul crucilor de piatră nonfunerare. Istoric, amplasare, relocare (...) Andreea Panait a întreprins campanii de identificare și scoatere din uitare a crucilor de piatră presărate pe Câmpia Bărăganului, le-a repertoriat și descris, reintegrând acest patrimoniu în circuitul istoric și în memoria comunitară. Aceste cruci de piatră se deosebesc de crucile funerare, din cimitire, care marchează locul de odihnă veșnică al celor adormiți. Textele inscripționate pe ele dezvăluie scopul edificării lor. Ridicate de un grup de persoane, aceste monumente speciale au avut rosturi diferite: cruci de drum și de răscruce – marcând popasurile pe drumurile transhumanței și orientând ciobanii și turmele, cruci de hotar trasând limite, cruci de leac – vindecând și tămăduind, cruci de pomenire, alături de fântâni ori troițe”, au precizat organizatorii.
Seria de evenimente va continua sâmbătă, 19 iulie, la ora 11:00, la Căminul Cultural din Dăișoara, cu lansarea volumului „Emanoil Bucuța în memorii” de Lucia Borș-Bucuța, o nouă apariție editorială a Bibliotecii Județene Constanța.
“Mama lui E. Bucuţa era originară din Dăişoara, iar fiul ei a contribuit substanţial la deschiderea bibliotecii şi căminului cultural. Astăzi biblioteca din Dăişoara poartă numele lui Emanoil Bucuţa”.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația „Tradiții Locale” din Dăișoara.