Incubator de afaceri, din nou, la Universitatea Transilvania
Articol de Sorin Ţîrcă, 26 Septembrie 2025, 19:13
Universitatea Transilvania a relansat incubatorul de afaceri cu o nouă idee, care se dovedește de succes încă de la început.
Renunțarea la industrie și alegerea serviciilor ca afaceri incubate a adus deja mai multe firme decât ar fi putut găzdui centrul.
Coordonatorul Incubatorului Tehnologic și de Afaceri al Universității Transilvania, Horia Moașa:
Am organizat o relansare a incubatorului pentru că după mulți ani în care am avut incubați din domeniul industrial, aici de exemplu, în spațiu acesta, erau foarte multe CNC-uri, strunguri, freze, adică se produceau piese, matrițe pentru industria locală. În timp, incubații au început să se îndrepte, sau cererile din partea incubaților au fost mai înspre domeniul serviciilor. Și astăzi avem cel mai mare număr de incubați, incubatorul este plin, sunt 10 firme incubate.
Afaceri din domeniul media, al diferitelor servicii dar și una cât se poate de dulce, toate au înflorit în ultima perioadă la incubatorul universității brașovene.
Ciocolatierul Dorian Lungu:
Este un proiect educațional în primul rând, care vrea să integreze cumva tot ceea ce am învățat noi în ultimii 14 ani, în ceea ce privește relația gustului cu educația și cum putem să creăm dintr-o zonă de gust, de exemplu, cum putem să creăm educație și sunt lucruri foarte interesante. Este interesant să spui că e o ciocolată din Peru originală sau din Vietnam. Și uite așa poți să te duci pe hartă și să vezi unde sunt țările respective. Poți să înveți geografie sau poți să vezi după mirodenile care intră într-un compus, să te duci și să separi continentele. De ce în Asia e așa, de ce Europa are mai puține mirodenii, de ce în Turcia e mai mult, de ce... Și așa mai departe. E un exemplu.
Relansarea incubatorului de afaceri a coincis cu Noaptea Cercetătorilor, eveniment organizat în fiecare an de Universitatea Transilvania și la care numărul de vizitatori este de fiecare dată unul foarte mare.
CITEȘTE ȘI: „The Taste of Brașov”, proiect lansat de Noaptea Cercetătorilor Europeni