Românii și-au schimbat obiceiurile atunci când consumă cafea

Articol de Adina Milea, 01 Octombrie 2025, 17:03
Consumul de cafea în România este în creștere și a ajuns la aproape trei kilograme pe persoană, pe an - potrivit statisticilor.
Cafeaua artizanală, prăjită în stiluri variate, este tot mai căutată.
Iar creșterile de preț i-au determinat pe români să-și schimbe obiceiurile: mulți aleg acum să-și prepare cafeaua acasă.
Bularca Adrian, consultant în domeniul cafelei de specialitate:
Acum există și o tranziție către cei care vor să experimenteze noi tehnici de preparare, cum ar fi metodele de filtru care sunt mult mai accesibile pentru un consumator de acasă care prepară cafeaua. Astfel iau naștere și așa numiții <home barista>. Sunt oameni care au alte activități, nu lucrează sau nu activează în domeniul cafelei, însă sunt atât de pasionați încât încep să se informeze, se caute aparate, cafele și le prepară acasă în timpul liber, ca un hobby. Dar începe de regulă cu zona de filtru, că este mai accesibilă, apoi sunt oameni care vor să exploreze zona de espresso și atunci cumpără espressoare.
În România, aproape 85% din cafea se consumă acasă, iar doar 15% dintre cafele sau băuturi pe bază de cafea sunt servite în oraș, la cafenele sau restaurante.
CITEȘTE ȘI: Povestea brașoveanului Adrian Bularca, unul dintre cei mai apreciați consultanți de cafea din lume!