ACUM:
8.00
Radiojurnal

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Reabilitare aproape finalizată pentru prima treime din pietonalul Răcădău

Publicat: luni, 27 Aprilie 2020 , ora 14.52
Sursa foto Primăria Brașov
Sursa foto Primăria Brașov

Prima treime a pietonalului din Răcădău este aproape de a-și arăta noua față. Proiectul de reabilitare a început în toamna trecută, iar muncitorii mai au de placat cu granit aproximativ 10% din trepte, de realizat grădina urbană, în care placările cu lemn ale amfiteatrului, care vor fi ultima fază a lucrărilor. Au fost făcute, deja asfaltările, după ce a fost scos pavajul vechi, din anii 80, și s-au făcut teste pentru stratul special, colorat, care va fi aplicat peste asfalt. Materialul este un bicompozit antiderapant, care are și rolul de a atenua riscul de rănire.


Lucrările de pe pietonalul de pe Valea Cetății sunt într-o fază destul de avansată. S-a procedat la aplicarea covorului asfaltic. Am stabilit împreună cu proiectantul soluția colorată care va fi aplicată peste stratul de asfalt, în așa fel încât să nu fie alunecoasă nici când este umedă, în așa fel încât cei care se dau cu biciclete, cu role, să nu se accidenteze. Am procedat la demolarea fântânii arteziene și urmează să semnăm contractul și pentru execuția fântânii, conform proiectului”, a precizat Barabas Laszlo, viceprimar al municipiului Brașov.


Între altele, a fost turnat amfiteatrul din beton și au fost construite două jardiniere cu o suprafață de aproximativ 500 mp, unde au fost plantați deja aproximativ 150 de arbori și arbuști.


Facem ultimele finisaje și am intrat cu asflatul. Acest asfalt va trebui să stea trei săptămâni până îl vom putea vopsi în cele nouă nuanțe pe care le-am stabilit de anul trecut și pe care le-am comandat din Italia, materialul pe care îl vom aplicat peste asfalt fiind unul special pentru spații publice și nu un marcaj rutier obișnuit”, a spus arhitectul Lucian Păltânea.

O altă lucrare a fost înlocuirea sistemului de iluminat public cu un sistem modern, pe bază de led, care să asigure o lumină corespunzătoare, în funcțiune deja de 3 săptămâni. După finalizarea acestor lucrări, muncitorii vor trece la realizarea etapei a doua de reabilitare, aflată acum în faza de proiectare și pentru care stgudiul de feabilitate ar putea fi încheiat până la jumătatea lui mai. Aici vor fi realizate rampe de acces pentru persoane cu dizabilități care vor permite accesul de la strada Tâmpei până la parcul Ursu’.


„În partea a doua avem ca idee realizarea unei piațete care să deservească elevii Liceului de Artă, în sensul că aceștia își vor putea expune acolo diverse lucrări, sculpturi, picturi, deoarece ei fac parte deja de peste 10 ani din viața cartierului dar nu au avut un spațiu unde să se exprime și să arate că sunt acolo”, a adăugat Lucian Păltânea.

Proiectul reabilitării pietonalului din Răcădău a fost făcut după un sondaj sociologic efectuat de echipa de proiectare, sondaj adresat punctual cetățenilor din Răcădău. Proiectul a fost apoi prezentat Consiliului Local și aprobat de forul legislativ al municipiului. A fost realizat de Arhitectul Lucian Păltănea și peisagistul Christian Voinescu. Între altele, fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va fi refăcută în întregime, fiind înlocuită cu o fântână de pardoseală cu joc de apă și lumini. Aceasta va fi înconjurată de un amfiteatru cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare sau ca tribună pentru diferite evenimente. Totodată, vor fi plantați mai mulți arbuști. Mai mult, pardoseala este colorată și va avea anumite desene, iar pavajul este realizat din asfalt acoperit cu material termoplastic. De asemenea, vor fi instalate trei cișmele, câte una pentru fiecare „etaj“ al pietonalului. De asemenea, vor fi instalate camere de luat vederi și un sistem de internet wifi.

Adina Chirvasă