ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Spitalul modular de la Brașov prinde contur

Publicat: miercuri, 29 Aprilie 2020 , ora 15.44
Sursa foto Facebook / Fundația HERA
Sursa foto Facebook / Fundația HERA

Fundația HERA împreună cu Asociația Dăruiește Viață au predat săptămâna trecută către Consiliul Județean Brașov proiectul complet de arhitectură pentru spitalul modular ATI dedicat Covid-19 de la Brașov. După eliberarea autorizației de construire, ieri a început pregătirea terenului pe care va fi amplasată unitatea medicală, în curtea Spitalului județean, care va funcționa ca secție pentru terapie intensivă dedicată pacienților cu coronaviroză. 

Așa cum a fost gândit proiectul, secția ATI va fi formată din 27 paturi dispuse în 4 saloane, 3 rezerve de tip izolator și spații cu funcțiuni suport pentru secție.


Din datele oficiale reiese faptul că județul Brașov pentru perioada următoare, până la terminarea pandemiei, care nu știm când va fi, are nevoie de 100 de paturi. În acest context, cele 27 de paturi nu rezolvă integral problema ci doar o ameliorează. Trebuie avut în vedere că această unitate medicală rezolvă și o altă problemă, aceea a infecțiilor nosocomiale, pentru că este un spital nou și foarte ușor de întreținut și pentru că prevede sisteme integrate de tratare a aerului care funcționează concomitent”, a spus Camelia Clem, președintele fundației Hera.


Pe lângă spațiul medical, se va realiza și o platformă tehnică pe care se vor amplasa computerele tomograf și alte aparaturi medicale voluminoase. De asemenea, se vor asigura circuitele necesare pentru evitarea transmiterii virusului chiar și de către cadrele medicale. Astfel, vor fi amenajate zone separate pentru îmbrăcarea și dezechiparea echipamentului de protecție, precum și pentru pacienții triați deja în spital și care au fost confirmați cu covid 19.


Timpul de construcție este rapid, aproximativ 2 luni. Amplasarea în curtea Spitalului Județean ajută datorită faptului că medicii pot asigura abordarea multidisciplinară a pacientului și în același timp răspunde și nevoii de asigurare a personalului medical abil, care reprezintă o resursă limitată. Pacienții care sunt aduși pentru îngrijire în această secție sunt pacienți care au fost triați în triajul spitalului sau a altor spitale și sunt confirmați ca fiind infectați”, a adăugat Camelia Clem.


Acest spital modular va fi construit cu bani de la bugetul județului, fiind alocați 7 milioane de lei. Președintele administrației județene, Adrian Veștea, a declarat zilele trecute că speră să recupereze acești bani de la bugetul de stat, mai ales că spitalul va rămâne în picioare cel puțin 10 ani și va deservi unitatea medicală și după trecerea valului pandemic.

Camelia Vlad