ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
9.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Au început lucrările de restaurare a Cetății Făgărașului. O veți putea vizita, și pe ea, și Muzeul Țării Făgărașului

Publicat: miercuri, 20 Mai 2020 , ora 18.33

De astăzi au început lucrările de restaurare și conservare a Cetății Făgărașului. Se va interveni pe exterior; nu pe castel, ci pe cetatea bastionară. Aici urmează să fie construite două poduri din lemn, dintre care unul mobil, astfel că la finalul restaurării, Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare. De asemenea, se va interveni și pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins, astfel că lebedele vor lipsi de pe lac în tot acest timp. Vor mai fi amenajate alei pietonale, locuri de belvedere și de odihnă.


Este o zi fericită […] După aproape 4 ani de zile după cifra de finanțare, apucăm să intrăm și noi să lucrăm”, a spus primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.


Chiar și pe parcursul lucrărilor, turiștii vor putea vizita monumentul și Muzeul Țării Făgărașului.


Ne bucurăm pentru că astăzi s-a semnat începerea lucrărilor. Este un moment important pentru cetate. În urma acestei restaurări cetatea va căpăta aspectul de odinioară. Trebuie să fac precizarea că cetatea este deschisă publicului vizitator. Îi așteptăm, firește, începând cu 2 iunie”, a spus directorul Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjenaru.


Procedura pentru restaurarea monumentului din centrul țării a început în anul 2016, când a fost depusă cererea de finanțare, iar la jumătatea lui 2017 a fost semnat contractul de finanțare, urmat de obținerea avizelor.Valoarea contractului este de peste 29 milioane lei, din care peste 21 de milioane reprezintă finanțare nerambursabilă europeană. Lucrările trebuie finalizate în 2 ani.


Cetatea Făgăraș a fost vizitată, în 2019, de peste 157 de mii de turiști. Aici își desfășoară activitatea și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, unde este expus, începând cu 2016, cel mai crud instrument de tortură din Evul Mediu – Fecioara de fier.

Adina Chirvasă