ACUM:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

După 14 zile de izolare, pacientul cu Covid-19 nu mai este contagios

Publicat: miercuri, 14 Octombrie 2020 , ora 11.08

O persoană confirmată cu Covid-19, care a stat în izolare 14 zile și nu i se agravează starea în toată această perioadă, își poate relua activitatea, inclusiv în colectivitate, fără să se testeze din nou.

Mai multe ne spune inspectorul sanitar din cadrul DSP Brașov, Anca Bâtiu: „În 48 de ore de la confirmare, pacientul este evaluat de către un medic infecționist, care îi face recomandări în ceea ce privește tratamentul și conduita pe perioada celor 14 zile. Metodologia nu prevede o retestare la sfârșitul perioadei de izolare. După 14 zile, pacienții confirmați Covid-19 se consideră că nu mai sunt contagioși și își pot relua activitatea, viața socială și profesională”.

Potrivit sursei citate, după ce se încheie perioada de izolare, deși se consideră că nu mai sunt contagioși, atunci când intră în colectivitate, pacienții trebuie să respecte cu strictețe, cel puțin 10 zile, măsurile sanitare, respectiv purtarea permanent a măștii de protecție, să păstreze distanța fizică și să aibă grijă la igiena personală.

„Deci, retestarea pozitivilor nu este obligatorie! Despre pozitivii Covid-19 care au trecut de cele 14 zile de izolare putem spune că sunt cel mai puțin periculoși pentru cei din jur. Ei nu mai sunt contagioși și sunt mai conștienți de importanța respectării regulilor!”, a adăugat Anca Bâtiu.

Aceeași procedură se aplică și celor care nu au test pozitiv dar sunt plasați în carantină pentru că au avut contact cu un pacient confirmat: după 14 zile își pot relua activitatea dacă nu apare simptomatologie specifică infecției SARS COV2.

Persoanele care au locuri de muncă și care au trecut prin astfel de situații primesc concediu medical la finalul perioadei de izolare sau carantină, având în vedere că au fost monitorizate în permanență de DSP Brașov și de medicii de familie.


Camelia Vlad