ACUM:
9.05
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Aeroportul Internațional Brașov, racordat la rețeaua națională de căi ferate

Publicat: marți, 23 Martie 2021 , ora 22.38
foto: Adrian Veștea
foto: Adrian Veștea

CFR Infrastructură a inițiat un studiu de fezabilitate pentru realizarea racordării Aeroportului Internațional Brașov la rețeaua națională de căi ferate

Acest proiect a fost cuprins în secțiunea "Transport și Mobilitate Urbană" a Planului Național de Redresare și Reziliență elaborat de Guvernul României. Investiția, considerată esențială în perspectiva operaționalizării viitorului aeroport de la Ghimbav, urmează să fie realizată cu fonduri europene, ceea ce va însemna o degrevare a bugetului Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA cu aproximativ 300 de milioane de euro, valoare la care este estimată lucrarea. Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea

"Avem nevoie de legătura feroviară dintre Aeroportul de la Ghimbav și Gara Brașov în primul rând pentru a asigura accesul rapid al călătorilor atât spre Brașov, cât și spre alte destinații din zona noastră. Însă, pe lângă faptul că vom avea un terminal care permite un trafic de 1,2 milioane de pasageri pe an, ne propunem ca județul Brașov să devină și din punct de vedere logistic un important centru de cargo la nivel național. Din acest punct de vedere, legătura feroviară reprezintă o etapă obligatorie în viabilizarea Aeroportului pentru transportul de mărfuri, iar conectarea acestuia de magistrala feroviară 300, în zona localității Bod, va putea conduce, în perspectivă, la dezvoltarea unui centru intermodal în zona Feldioara. Vreau să mulțumesc pe această cale conducerii CFR-SA pentru profesionalismul și promptitudinea cu care a venit în sprijinul proiectului nostru și totodată doresc să le mulțumesc oficialilor guvernamentali că au înțeles necesitatea realizării acestei investiții și au inclus-o în componenta «Tranziția verde - transport feroviar și mobilitate urbană verde» din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență", a spus președintele CJ Brașov, Adrian Veștea.

În cadrul SF-ului sunt analizate două variante de traseu. De comun acord cu Consiliul Județean a fost agreată linia de cale ferată dezvoltată pe ruta Brașov - Bartolomeu - Ghimbav, din care la ieșirea din stația Ghimbav se va desprinde pe un traseu nou de aproximativ 2,5 km, până în dreptul aerogării. În acest sens, la începutul lunii martie 2021 au fost efectuate măsurători topografice în incinta și în imediata apropiere a Aeroportului. Linia de racord va avea accesibilitate directă în aeroport și dinspre Făgăraș, oferind astfel posibilitatea de conectivitate la aeroport și a pasagerilor din zona Sibiu și Țara Făgărașului. Studiul de fezabilitate include într-o fază ulterioară dublarea și electrificarea acestei linii, precum și realizarea conexiunii feroviare a Aeroportului cu Magistrala 300, în zona stației Bod. Costurile exacte ale acestor investiții vor rezulta în urma finalizării studiului, însă estimările merg spre 300 de milioane de euro, a precizat Adrian Veștea.

"Proiectul Aeroportului Internațional Brasov - Ghimbav implementat de Consiliul Județean Brașov, o investitie de referință, unică în perioada postrevoluționară în construcția de aeroporturi în România, era firesc să beneficieze de sprijinul administratorul infrastructurii feroviare române. Ne bucurăm că Brașovul va avea asigurată, în viitorul apropiat, accesibilitatea directă la aeroport prin intermediul unei legături feroviare, fapt care va genera un flux de călători important pentru ambele modalități de transport", a adăugat directorul general CFR-SA, dr. ing. Ioan Pintea.

Camelia Vlad