ACUM:
13.15
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.05
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

O ursoaică și 3 pui, din nou la plimbare prin Răcădău, marți seara (VIDEO)

Publicat: marți, 15 Iunie 2021 , ora 23.30
Sursa foto / video: Aanei Florin
Sursa foto / video: Aanei Florin

O ursoaică împreună cu trei pui și-a făcut apariția, marți seara, după ora 22.30, în cartierul brașovean Răcădău.În filmarea trimisă de Florin Aanei se vede că ursoaica nu a fost deloc deranjată de mașinile care treceau.


Animalul a fost filmat pe strada Jepilor, acolo unde a mers liniștit la un tomberon din zonă, în căutare de hrană. După câteva minute în care a răsturnat pubelele de gunoi, ursoaica s-a retras în pădure.

Pe de altă parte, sănătatea și viața populației sunt puse în pericol de urșii care s-au înmulțit peste măsură, spun autoritățile responsabile cu gestionarea fondurilor de vânătoare. Ar fi circa 1.500 de exemplare în pădurile județului Brașov, de aproape 4 ori mai mulți față de numărul optim raportat la habitatul natural.

Din cauza invadării așezărilor omenești și a pagubelor pe care le fac, precum și a groazei pe care au ajuns să o inspire în zonele expuse, urșii ar putea deveni din specie strict protejată în una în pericol. Oamenii ar putea să-i otrăvească, așa cum s-a întâmplat în alte țări, sunt de părere gestionarii fondurilor cinegetice din județ. Măsura relocării nu mai este de multă vreme soluția salvatoare, toate pădurile țării fiind suprapopulate cu urși, care anual produc pagube de sute de mii de lei. Acestea sunt câteva concluzii după ședința convocată pe această temă de prefectul județului, Cătălin Văsii.

Reamintim că reprezentantul guvernului în teritoriu a transmis ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, în luna mai, un memoriu prin care l-a informat cu privire la înmulțirea excesivă a acestor animale, solicitându-i să intervină la nivel central pentru rezolvarea situației. Între timp, la nivel local au fost avansate soluții "de avarie": managementul adecvat al deșeurilor prin instalarea de containere anti-urs, în zonele în care animalele au fost văzute mai des, și hrănirea lor în pădure. În acest sens, în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local, ce va fi dezbătut în 17 iunie, este prevăzută suma de 150.000 lei pentru prestări servicii legate de gestionarea în condiții de eficiență a fondului cinegetic.

citiți și:

Urșii plimbăreți în plină zi pe străzile centrale ale orașelor pun în pericol cetățenii. Care sunt soluțiile de prevenire a tragediilor?

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Radio România Brașov FM