ACUM:
15.05
Sens unic
Urmează:
16.00
Buletin de știri
Apoi:
16.05
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Aeroportul Brașov - Noi discuții la ROMATSA despre dirijarea traficului aerian prin intermediul turnului virtual

Publicat: vineri, 9 Iulie 2021 , ora 10.53
Sursa foto: arhivă / Consiliul Județean Brașov
Sursa foto: arhivă / Consiliul Județean Brașov

Dirijarea traficului aerian pentru aeroportul de la Brașov din Centrul de Dirijare a Zborurilor Arad, prin intermediul turnului virtual la distanță (remote tower), a fost tema discuției purtate ieri între președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, însoțit de coordonatorul proiectului Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, Alexandru Anghel, și directorul general al Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, Adrian Cojoc.


Reamintim că această soluție, a turnului virtual, a fost propusă și validată în luna mai de conducerea executivă a ROMATSA, în urma unei analize interne din punct de vedere economic, al resurselor umane și al tehnologiei ce urmează a fi implementate.


În cadrul discuțiilor purtate ieri la sediul ROMATSA București, pe lângă stabilirea calendarului de implementare a soluției tehnice privind controlul și dirijarea zborurilor de la aeroportul din Brașov, șeful administrației județene a solicitat asigurarea personalului de specialitate pentru desfășurarea serviciilor de navigație aeriană și pregătirea profesională a acestuia. De asemenea, Adrian Veștea a solicitat acordarea de consultanță de specialitate pe durata achiziției și a instalării echipamentelor necesare pentru serviciile de trafic aerian.


Un acord între ROMATSA și Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav cu privire la furnizarea serviciilor de trafic aerian, de comunicații aeronautice, de navigație și supraveghere și a serviciilor meteorologice aeronautice ar putea fi finalizat până la sfârșitul acestui an.


Directorul general al ROMATSA, Adrian Cojoc a declarat că acest parteneriat dintre Consiliul Județean Brașov și ROMATSA va asigura pentru aeroportul Brașov servicii de navigație aeriană la cele mai înalte standarde de siguranță și performanță, în linie cu ultimele dezvoltări tehnologice.


În opinia reprezentanților conducerii Autorității Aeronautice Civile Române, soluția de remote tower este una din cele mai moderne soluții aplicate la această oră în domeniul managementului traficului aerian.

Camelia Vlad