ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Azi e Ziua Limbii Române. Încă ne mai luptăm cu pleonasmele (AUDIO)

Publicat: marți, 31 August 2021 , ora 15.18
Sursa foto: RADOR
Sursa foto: RADOR
„A aduce aportul” a dat bătăi de cap celor cu care a discutat reporterul Radio România Brașov FM

Azi e Ziua Limbii Române. Slăvită de poeți și cântată odinioară, ziua limbii române a fost oficializată ca atare în anul 2013.


Dincolo de evenimentele dedicate, în mijlocul orașului, printre brașoveni sau turiști, părerile asupra dificultăților limbii române sunt împărțite.


„Mi se pare că e destul de grea. Mă gândesc la străinii care ar trebui sa învețe destul de mult ca să știe - că sunt multe variații ale cuvintelor și multe sinonime ale anumitor cuvinte. Față de alte limbi, engleza, de exemplu, care e vorbită peste tot, româna e mai grea de învățat”, crede un tânăr.


Față de alte limbi pe care le cunosc mi se pare că și gramatica e ușoară. E și limba maternă; normal, cumva, să pară mai ușoară”, a explicat o tânără.


Este o limbă destul de grea - foarte multă gramatică”, spune alt brașovean.Că e grea sau ușoară, cu toate regulile și excepțiile de la regulă, gramatica limbii române lovește greu atunci când e vorba despre pleonasme.


Dacă la verbe au mai fost recunoscute formele corecte, în schimb, simplul pleonasm „A aduce aportul” a dat pur și simplu bătăi de cap celor cu care a discutat reporterul Radio România Brașov FM (audio atașat).Aport vine din franțuzescul „apporter”, care înseamnă chiar „a aduce”.

În altă ordine de idei, variantele corecte ale celorlalte întrebări sunt mi-ar plăcea, să aibă, el voia.

Adina Chirvasă