ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Statuia copilului de pe unul dintre contraforții Bisericii Negre, curățată

Publicat: duminică, 13 Februarie 2022 , ora 16.40
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Statuia copilului aplecat de pe unul dintre contraforții Bisericii Negre a fost curățată. După zeci de ani în vârful obiectivului, statuia fusese acoperită de mușchi și licheni și a avut de suferit și din cauza porumbeilor. Acum, cei de la Biserica Neagră au amplasat și țepi de metal, pentru a împiedica porumbeii să se mai așeze pe ea.

Puțini știu, însă, că actuala statuie este o replică a celei originale, expusă acum în interiorul Bisericii, alături de alte sculpturi originale retrase de pe contraforți, cu scopul de a fi salvate.

Statuia calfei este singura, însă, care a fost reînnnoită, în urmă cu mai bine de 4 decenii.

Doamna Hildegard Schlandt, bunica actualului muzician al Bisericii Negre, Steffen Schlandt, a donat sculptura. Opera a fost efectuată în anul 1980, din calcar alb, de către sculptorul sas Kurtfritz Handel și acesta l-a folosit drept model pe tânărul Steffen. Donația făcută de doamna Hildegard Schlandt este un bun exemplu al modului în care Biserica Neagră a fost întreținută de-a lungul secolelor. Membrii Parohiei Evanghelice s-au implicat personal în conservarea și îngrijirea lăcașului lor de cult”, a spus Frank Thomas Ziegler, șef Birou Biserica Neagră.

Misterul existenței sculpturii calfei nu a fost lămurit niciodată, dar a născut mai multe legende.

Cu timpul, tradiția populară a legat de sculptura calfei o legendă fermecătoare transmisă apoi scriptic, în anul 1857, de savantul Friedrich Muller, în cadrul unei colecții de legende și povestiri din Țara Bârsei. Legenda transmisă de el spune că sculptura ar fi fost în amintirea unei calfe talentate care ar fi fost împinsă în adâncuri de meșterul invidios”, a adăugat Frank Thomas Ziegler.

O altă legendă spune că acea sculptură îl reprezintă pe fiul unuia dintre meșterii care au lucrat la ridicarea bisericii. Copilul ar fi căzut chiar sub ochii tatălui său, iar acesta, răpus de durere, ar fi făcut această statuie exact așa cum și-a văzut fiul în viață pentru ultima dată.

Sursa foto: Radio România Brașov FM


Adina Chirvasă